Volledig scherm
Joop van Dijk © copyright Marc Bolsius

De stad van... Joop van Dijk: 'Stadspark Mariënburg is mooiste plek van de stad'

Ma 11 jun. Aan de hand van wat vragen schetst een inwoner van Den Bosch een beeld van zijn of haar stad. Deze keer vertelt Joop van Dijk (67) over zijn Den Bosch. Hij is secretaris bij stichting Open Tuinen.

Door Emma Peters

Een kijkje nemen bij mensen met prachtige binnenstadtuinen. Dat kan zondag 17 juni in Den Bosch. ,,Zo'n twaalf jaar organiseren we twee keer per jaar 'Open Tuinen'. Mensen met bijzondere tuinen in de binnenstad stellen hun tuin open voor publiek", vertelt Joop van Dijk. 

Wat er zo leuk is aan het bekijken van andermans tuinen? ,,Het is altijd leuk om eens een kijkje te nemen bij iemand anders, natuurlijk. Daarnaast hebben de tuinen vaak aan de achterkant nog de oorspronkelijke middeleeuwse gevels. Elke tuin is weer anders. De één netjes bijgehouden, de ander extreem klein, verwilderd of met een oude put. Vaak vertellen bewoners ook iets over de geschiedenis en architectuur van het huis. Bij sommigen tuinen zijn ook muzikale performances." Bezoekers kunnen twintig tuinen bezoeken. Kaartjes zijn online te koop of bij De Rozenkrans, Barrique en hotel Uylenhof. Van Dijk was zo'n twintig jaar directeur van de L.W. Beekmanschool. Nu is hij actief als stadsgids, lid van werkgroep Struikelstenen én studeert hij kunst en theatergeschiedenis.

Mooi Bosch

,,Ge wordt nooit door een rijtuig overreie, maor atijd deur een strontkar. Dat heb ik uit het boekje Spul van de Rul. Een boek met Bossche gezegdes met tekeningen van Guus Ong. Het betekent dat de mensen die kritiek hebben op jou, weleens mogen kijken naar hun eigen fouten."

Tot rust komen

,,Bij de begraafplaats in Orthen. Als kind had ik vaak last van hoofdpijn. Dan zocht ik graag rustige plekken op om de hoofdpijn te laten zakken. Dat lukte daar vaak. Nu kom ik er graag om een boek te lezen of een wandeling te maken langs de bijzondere graven."

Mooiste plek

,,Mijn eigen 'voortuin'! Mijn huis grenst aan Stadspark Mariënburg. Een heerlijk rustig plekje in Den Bosch met veel groen."

Wat ik mis

,,Een goed uitgaansklimaat voor jongeren. Ik sprak ooit met studenten van de Avans over de stad. Zij vertelden mij dat ze hier niet gingen wonen. Te saai. Ze reisden wel terug naar Eindhoven of Tilburg om uit te gaan. Dat is toch jammer?"

Blogs