Volledig scherm
Mechtild Stultiens-van Straaten © Marc Bolsius

De stad van... Mechtild Stultiens-van Straaten

Za 9 jul. Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Bosschenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer YMechtild Stultiens-van Straaten.

Mechtild Stultiens-van Straaten (52) groeide op in Vught, studeerde in Utrecht en woonde een tijd in Parijs, Rouen en Bordeaux. „Maar Den Bosch is altijd een groot deel van mij geweest. Ik ga hier nooit meer weg.”

De Bossche is eigenares van evenementen- en marketingbureau Artishock in Den Bosch. Ze is het creatieve brein achter de Liliane City Jungle, een grote, fondsen- wervende apenkooi op de Parade, die vanaf donderdag open is. Hoe dat idee ontstond? „Mijn team stelde zichzelf de vraag: wat vonden we als kind leuk om te doen? Apenkooien!”

Mooist herinnering
„De Tour de France in Den Bosch twintig jaar geleden. Mágisch. Ik zat in het projectteam van de Tour. En dat bracht mij naar waar ik nu sta.”

Tot rust komen
„In het Bossche Broek. Die natuur dicht bij de stad, heerlijk. Hoe verder ik het Bossche Broek in ga, hoe fijner. Daar zie je steeds minder mensen. Als ik hier loop, wordt ’t stil in mij.”

Op de schop
„Het Puthuis. Raar om iets wat er ooit is geweest terug te bouwen. Een middeleeuws Puthuis kun je niet bouwen.”

Favoriete Bossche dag
„Carnavalszondag. Dát is nou echt Den Bosch. Iedereen is gelijk en je voelt saamhorigheid in Oeteldonk. Was het altijd maar zo!”

Eeuwig zonde
„Dat veel Bosschenaren de binnenstad zien als een rondje om de Sint-Jan. De stad is veel groter dan dat. Waarom moet het theater aan de Parade? Ik denk dat we onze gedachten over ‘wat is binnenstad?’ moeten verruimen.”

Wat maakt Den Bosch anders
„De stad is laagdrempelig. Mijn man woonde in Deventer en Amsterdam. Nu in Den Bosch. Hij vond het geweldig hoe warm hij hier werd ontvangen.

Den Bosch in één zin
„Groot in gastvrijheid en cultuurhistorie, maar klein in verandering en vernieuwing.”