Volledig scherm
Sjoerd Haans, eigenaar van café De Rooie Haen © Marc Bolsius

De stad van... Sjoerd Haans

Za 6 aug. Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Bosschenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Sjoerd Haans (26).

Door Emma Peters

Sjoerd Haans (26) werkte sinds zijn zestiende in kroegen als het Hart van Brabant en ’t Vosken. „Van eigenaar Adje Boelens van ’t Vosken leerde ik een hoop. Hij kende al zijn vaste gasten bij de naam en wist waar hun interesses lagen. Op 18-jarige leeftijd dacht ik: dat wil ik ook!” En dat gebeurde. Na tien jaar in de horeca opent Haans zijn eigen café in de voormalige Tictac aan de Kerkstraat: „’De Rooie Haen’ wordt een speciaalbiercafé voor een zo gevarieerd mogelijk publiek.”

Wat Den Bosch anders maakt
„Bosschenaren hebben hetzelfde leeftempo. We houden van genieten, lekker eten en borrelen. Er is voor ieder wat wils, van het Levenslied tot het Speciaalbierfestival. Ook maken we anderen graag enthousiast over onze stad.”

Mooiste herinnering
„Vorige week werden twee pallets speciaalbier geleverd. Dat was een bijzonder moment. Toen werd het opeens allemaal ’echt’.”

Bossche zin
„Ik zie oe gère.”

Wat anders mag
„Van mij mag de stad wel wat vroeger op de avond vollopen. Als de terrassen rond een uurtje of zeven vol zitten, gaan de mensen ook eerder naar huis. De volgende dag heb je geen last van een kater én er is minder ellende in de stad.”

Bossche dag
„De mooiste dag van het jaar is d’n Elfde van d’n Elfde. Ik probeerde het twee keer in een andere stad te vieren, maar na een paar uur was ik weer in Den Bosch. Ondanks de drukte is de sfeer geweldig. Het is een mooie introductie op wat komen gaat.”

Mooiste plek
„Met mijn vriendin wandel ik wel eens op de Parklaan. Daar is een straatje met oude huisjes. Dichtbij de stad, maar superrustig. Alsof de tijd hier heeft stilgestaan.”

Den Bosch in één zin
„Sfeer, historie, brandewijn, fijn om Bosschenaar te zijn.”