Volledig scherm
Ton van Stiphout, minister van Evenementen bij de Oeteldonkse Club © Olaf Smit

De stad van... Ton van Stiphout

Vr 11 nov. Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Bosschenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer... Ton van Stiphout (74).

Door Emma Peters

Van Stiphout zit al ruim 25 jaar in de ministerraad van de Oeteldonksche Club. Sinds acht jaar is hij Minister van Evenementen. Hij houdt zich bezig met de organisatie van feesten als D’n Elfde van d’n Elfde en het Kwèkfestijn. „Met dit vrijwilligerswerk ben ik drie avonden in de week bezig. Ik ben met carnaval opgegroeid. Dat moet ook wel om dit werk te kunnen doen. Je moet wel heel gek van carnaval zijn om er zo veel tijd in te stoppen”, lacht de geboren en getogen Bosschenaar die over twee jaar stopt.

„Oeteldonk moet met de tijd meegaan. Ik wil de jonge generatie daar ruimte voor geven.”

Mooiste herinnering
„Het opzetten van d’n Blauwen Avond. Dit is een Promconcert op de zaterdagavond voor carnaval. Andre Rieu begeleidde in Maastricht een orkest waarbij carnavals-, pop- en andere nummers door elkaar werden gespeeld. Dit haalde we 25 jaar geleden naar Den Bosch en noemde het d’n Blauwen Avond. Na twee jaar werd Rieu bekend en deed niet meer mee. Toen zijn we het programma zelf gaan samenstellen. Mooi hoe een idee aan de bar een Oeteldonkse traditie werd.”

Op de schop
„De markt heeft niet de sfeer die we van Den Bosch gewend zijn. De kramen staan te ver van elkaar en er zijn grote gaten. De kramen mogen van mij wel wat dichter tegen elkaar aan, zodat je gezellige smalle wandelgangen krijgt.”

Tot rust komen
„Onder spanning werk ik het beste. Als het carnavalsseizoen eraan komt, heb ik bijna elke avond een vergadering. Mijn vriendin vraagt me dan vaak: ‘Hoe doe je dat toch? Hoe hou je al die verschillende onderwerpen uit elkaar?’ Ik vind het heerlijk, die drukte.”

Mooiste Bossche zin/woord
„Nie lulle mar poetse.”

Eeuwig zonde
„Dat we geen lokale televisiezender meer hebben. Het is hartstikke leuk om via zo’n zender Bossche evenementen als carnaval terug te zien.”

Den Bosch in één zin
„Den Bosch laat het bourgondische gevoel horen.”