Volledig scherm
De tafels van Bij Dirk zouden twintig centimeter te hoog zijn. © Dirk Hover

De statafels, de buurman en de 'muggenziftende' gemeente zonder keus

Ma 21 nov. 500 euro boete dreigde, nadat een buurtbewoner vroeg om ‘handhavend’ op te treden tegen Bij Dirk. Want de te hoge statafels bij de wijnbar, dat kon in zijn ogen niet.

Door Bart Gotink

Al na het eerste bericht in de krant hing de boze buurtbewoner bij de redactie aan de telefoon. Wij hadden er niets van begrepen, we luisterden enkel naar de eigenaar van de wijnbar en we moesten eens weten wat er allemaal wel niet speelde. Dat verhaal. Maar in de krant vertellen over de ellende waar hij doorheen gaat nu de statafels 20 centimeter te hoog zijn, nee, dat wilde meneer niet.

Mierenneukers
Zijn geklaag werkte in zekere zin wel: de gemeente wordt gedwongen te gaan kijken. En vervolgens zijn ze daar de kop van jut als ze met de rolmaat de statafels nameten: te hoog. Boete dreigt. „Hebben de overijverige ambtenaren niks beters te doen op het stadskantoor?” „Mierenneukers, zijn het.” En: „Hier heeft de hoogste zeurambtenaar een cursus muggenziften gevolgd.”

Klaagt
Terwijl de 'muggenzifters' eigenlijk weinig keus hebben. De gemeente zal wel moeten controleren of een burger met klachten gelijk heeft. Toestaan dat de tafels - tegen eigen regels in - vervolgens (veel) te hoog blijven, zal er weer toe leiden dat ergens anders optreden tegen te hoge terrastafel weinig geloofwaardig is. Tafelhoogtes die overigens in de hele stad voorkomen, alleen klaagt er niet overal een buurman.

92 centimeter
Daarmee lijkt de zaak meer op een doodnormaal conflict tussen een bewoner en een horecazaak. Een conflict over de dunne scheidslijn tussen wat een binnenstadsbewoner wel en niet moet kunnen accepteren aan overlast. De tafels worden uiteindelijk iets verlaagd, maar bij Bij Dirk vertikken ze het schijnbaar te zakken tot 80 centimeter. 92 centimeter zijn de tafels bij het laatst meetmoment. Voor de omwonende is het niet genoeg.

Leefklimaat
Een boete blijft uiteindelijk echter uit. De tafels nodigen niet meer uit om aan te gaan staan, zo oordelen ze op het stadskantoor. En dus wordt bij verdere verlaging van de tafel geen ‘verdere verbetering voor het leefklimaat’ verwacht. Gelijk een goed argument gevonden om niet bij al die andere te hoge tafels het bonnenboekje te trekken.

Kop van jut
Zaak voorbij? In theorie kan de buurtbewoner nog in beroep bij de bezwarencommissie. In theorie kan de gemeente zo alsnog gedwongen worden handhavend op te treden tegen de nog altijd te hoge terrastafels. En in theorie zijn ze dan op het stadskantoor weer de kop van jut. Ze hebben weinig keus.

Volledig scherm
Een gemiddeld terras, bijna 80 centimeter hoog © Bart Gotink/BD