Tramkade Den Bosch
Volledig scherm
Tramkade Den Bosch © Tramkade

'De Tramkade moet wel een unieke plek blijven'

Do 2 nov. Een ondernemer wil zekerheid, maar juist de onzekerheid wat er na 2025 gaat gebeuren op de Tramkade, geeft het gebied zijn experimentele karakter.

Door Bart Gotink

Maanden heeft Edmidio Da Silva gewerkt aan de plint van het rijksmonument op de Tramkade. Daar zit sinds kort espressobar Da Silva. Rauw en industrieel, zoals de Tramkade is. ,,Het moet ook comfortabel zijn", aldus Da Silva. ,,Dat vragen mensen nou eenmaal". En dus investeerde hij flink in het pand dat onderdeel was van de voormalige veevoederfabriek. Bang om geld uit te geven aan een koffiebar waar hij - zoals het er nu naar uitziet - in 2025 uit moet, was Da Silva niet.

Terras aan de Tramkade
Volledig scherm
Terras aan de Tramkade © copyright Marc Bolsius

D66 opperde eerder deze week om (delen van) de Tramkade blijvend een culturele hotspot te laten zijn. Er wordt nu door meerdere partijen gewerkt aan de ontwikkeling van het gebied tot creatieve broedplaats. Dat mogen zij totdat het terrein over acht jaar wordt herontwikkeld. Die tijdelijkheid zorgt ervoor dat ondernemers in het gebied minder durven te investeren, ziet D66.

Plan voor tien jaar

Het Rijksmonument op de Tramkade
Volledig scherm
Het Rijksmonument op de Tramkade © Albert van den Boomen

In het Werkwarenhuis, waar onder meer restaurant Van Aken en Social Label zit, zijn ze tevreden dat het gepionier opvalt. ,,We willen hier echt een sfeer toevoegen die de stad nog niet heeft. Ik denk dat het hier gelukt is om nieuwe groepen aan te boren. Jongeren die voorheen thuis zaten of naar een andere stad trokken, hebben we van de bank gekregen", aldus Petra Janssen van Social Label. ,,In elke ruimte hier zit iets nieuws." Nu al zekerheid voor na 2025 is niet direct nodig, zegt Simone Kramer van het Werkwarenhuis. ,,We hebben vier jaar geleden een plan ontwikkeld voor tien jaar Tramkade. Daarin lopen we precies op schema. Momenteel wordt er bijvoorbeeld nog flink verbouwd voor fase 2 van het Werkwarenhuis."

Woongebied

Volledig scherm
© Sandra Peerenboom

Da Silva ziet nog wel wat praktische problemen. ,,Stel, het rijksmonument wordt bijvoorbeeld een appartementencomplex en een woongebied, dan botst dat nogal met de nachtvergunningen en de evenementen die hier worden gehouden. Dan is dit geen unieke plek meer en had ik met mijn zaak ook in het Paleiskwartier kunnen starten." Midden in de verbouwing zit Arie van den Brand van de Bossche Brouwers aan de Vaart. Ergens begin komend jaar hoopt hij zijn biercafé en -brouwerij te openen onder gigantische voedersilo's. Zelf investeerde hij met zijn mede-ondernemers ongeveer anderhalve ton. 50.000 euro is voor de complete bierinstallatie, 100.000 euro voor het café. Van Den Brand: ,,Dat is overigens niet allemaal kwijt in 2025. De brouwinstallatie kunnen we meenemen." 

Lol

Of hij meer zekerheid wil dan enkel tot 2025? ,,We hebben een plan gemaakt voor de komende acht jaar, maar langer is zeker welkom. Ik heb wel geleerd dat je in de horeca altijd maar vijf jaar vooruit moet kijken. Het geld dat je investeert, moet je snel terug kunnen verdienen. Het liefst hou je ook wat aan over. Maar ach, anders hebben we in elk geval veel lol gehad."

De kade op de Tramkade
Volledig scherm
De kade op de Tramkade © copyright Marc Bolsius
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bossche ‘coronazomer’ gevuld met optredens en terrassen: Zuiderpark en Pettelaarse Schans gekozen als basis
    PREMIUM
    UPDATE

    Bossche ‘coronazo­mer’ gevuld met optredens en terrassen: Zuiderpark en Pettelaar­se Schans gekozen als basis

    DEN BOSCH - Een terras in het Bossche Zuiderpark met ‘zang en dans’. Een kinderspeelhuis in de Brabanthallen. Het is een greep uit de activiteiten die de gemeente vanaf 1 juli heeft gepland om het beste te maken van de ‘coronazomer’. Allerlei (muziek)optredens zouden maximaal een ‘Bosch kwartiertje’ moeten duren. ,,Samen kunnen we de slag maken’’, zei burgemeester Jack Mikkers tijdens een persbijeenkomst.

Blogs