Volledig scherm
Schilders werken aan de Tuin der Lasten © Paris

De Tuin der Lasten nadert zijn voltooiing, tussen de tosti-eters

Do 13 okt. Het Pearlepand wordt omver getrokken, de Van Lanschot toren staat in de fik, terroristen zitten op de hooiwagen en de Zikavliegen en plofkippen zitten in het Hellevuur.

door Bart Gotink

Op exact 1 januari (‘met een nog bonzend hoofd’) zette Hugo Huttinga een levensgroot doek, bestaande uit drie panelen, tegen de muur van ‘zijn’ lunchcafé Paris in de Vughterstraat. En exact op 1 januari 2017 moet deze er weer af. Eén jaar dus om de ‘Tuin der Lasten’ te schilderen, zo was het idee van Huttinga. De lasten geschilderd door elke dag een ander, van in totaal vijf schilders. Allemaal met een compleet andere stijl, op het doek van vijf meter lang. En daaromheen zitten gewoon de tosti-eters.

Gekte
Vijf verschillende schilders aan één doek, dat levert inderdaad wel eens wrijving op, meldt de schilder van vandaag Harry van den Boogaard. Gestart is er gewoon met een lijn, de horizon. En daar is vervolgens omheen gewerkt. Zelf heeft Van den Boogaard vooral halve mensen en halve beesten geschilderd, in lijn met de ‘gekte van Bosch’.

Uitvoering
De wrijving waar hij het over heeft, kan iedereen gewoon volgen. De notulen van alle vergaderingen en op- en aanmerkingen die schilders op (elkaars) werk hebben, ligt gewoon in een schrift in het café op tafel. Inclusief de appjes uit de groepsapp. En zo kan je dus lezen dat de ene schilder zich al voor de start niet kon vinden in de uitvoering en een ander het toch te druk had. Maar vaker wordt het boek gebruikt om inspiratie met elkaar te delen.

Opbod
Nog twee weken en dan gaan de luiken dicht. Want ook de buitenkant moet komende twee maanden geschilderd worden. Daarna wordt de Tuin der Lasten per opbod verkocht voor het goede doel. Er staat reeds een bod van 2.500 euro. Huttinga: „Een mooi openingsbod.”

Aan de Tuin der Lasten werken mee Harry van den Boogaard. Yon Prüst, Marie-Jose van de Linden, Helma Broekhof en Lucy de Graaff.

Volledig scherm
Tuin der Lasten © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Tuin der Lasten © Paris
Volledig scherm
Tuin der Lasten © Paris
Volledig scherm
Tuin der Lasten © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Tuin der Lasten © Paris
Volledig scherm
Notulen van Tuin der Lasten © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Tuin der Lasten © Bart Gotink/BD