Volledig scherm
Theater aan de Parade © Sandra Peerenboom

Den Bosch vraagt 62,7 miljoen voor 'vernieuwbouw' theater: 'Tijd om discussie te sluiten'

UPDATEWo 30 mei. B en W vraagt aan de gemeenteraad van Den Bosch een bedrag van 62,7 miljoen om het nieuwste theaterplan te realiseren. 

Volgens wethouder Huib van Olden komt dat bedrag overeen met de 50 miljoen die de raad in 2013 vaststelde, als rekening wordt gehouden met indexatie tot 2023. In dat jaar moet nieuwe theater worden opgeleverd. Bij de kosten zit ook de asbestsanering en voorbereidingskosten. In maart zei Van Olden nog dat het plan voor 55 miljoen neergezet kon worden, maar toen was er nog geen onderbouwing. Nu stelt de CDA-wethouder dat hij toen sprak over de indexatie tot op dat moment. ,,Rekening houdend met prijsstijgingen komen we nu op ruim 60 miljoen."

Met het plan, dat in maart werd gepresenteerd, krijgt Den Bosch een grote zaal met 900 tot 1.000 zitplaatsen. Daarnaast komt er een tweede zaal met plek voor 450 tot 500 zitplaatsen. De tribune kan echter uitschuiven, waarmee ruimte ontstaat voor ongeveer 1000 staanplaatsen. Daarnaast komt er ook een horecavoorziening. De huidige filmzaal wordt omgebouwd tot commerciële ruimte. De bouw moet plaatsvinden op dezelfde kelders als waar nu het huidige Theater op de Parade op staat.  De gemeente wil veel van het huidige pand hergebruiken, zoals de hef-installatie voor de toneeltoren, de belangrijkste funderingen, de zware betonwand middenin het theater en de betonschijven die de huidige grote zaal dragen.

Minder risico's

Van Olden, die ook in het komende college verantwoordelijk is voor het nieuwe theater, stelt dat als de gemeenteraad instemt met het voorstel, er duidelijkheid en vertrouwen is naar de bouwers toe dat het budget er is. De CDA-wethouder vreest geen nieuwe kostenoverschrijdingen. ,,Met behoud van de kelders lopen we heel wat minder risico's. Daarnaast is er een post onvoorzien van vijf miljoen euro en er is rekening gehouden met stijgende bouwkosten. Er zijn twee second opinions uitgevoerd, waaruit blijkt dat dit realistisch is. Ik hoop dus dat we hiermee eindelijk de discussie kunnen beëindigen." De bouwkosten, inclusief sloop, bedragen in het plan 37,5 miljoen. Voor inrichting en theatertechniek is nog 10,6 miljoen beschikbaar. De rest gaat op aan projectkosten.

Als de gemeenteraad op 3 juli instemt, kan B en W de aanbesteding starten. Daarbij wordt gekozen voor een bouwteamvariant, waarbij architecten en aannemers en adviseurs mee kunnen praten over het definitieve ontwerp. De keuze voor zo'n ontwerpteam moet in december zijn afgerond. In het eerste kwartaal van 2019 weet de gemeente dan definitief hoeveel partijen een nieuw theater willen bouwen, zo is de verwachting. Het huidige theater kan dan begin 2020 worden gesloopt, waarna in 2023 het nieuwe theater wordt opgeleverd.

Onduidelijk hoe pand eruit komt te zien

Hoe het theater er van buiten uit komt te zien, is nog niet bekend omdat het plan nog geen architectonisch ontwerp is. Er is vooralsnog vooral gekeken of de twee zalen en horeca in het huidige gebouw gebracht konden worden, zoals de gemeenteraad in meerderheid vroeg. Hoe het pand eruit komt te zien, is dus nog afhankelijk van het ontwerpteam, waarbij kosten ook weer overweging kunnen zijn. Van Olden: ,,Stel een bepaald materiaal is voor langere tij niet beschikbaar of kan goedkoper worden uitgevoerd, dan kunnen we voor andere materialen kiezen omdat de architect en aannemer al in het ontwerpteam zitten." 

De gemeente stelt tijdens de bouwperiode geen budget beschikbaar voor een tijdelijk podium, zo is ook duidelijk. ,,Die verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij het theater", zo sprak Van Olden. Het huurcontract van het theater met de Cathrienkerk - eerder in beeld als tijdelijke theaterlocatie - loopt in elk geval 1 juli af, maar er zijn nog een plannen met de locatie, zo gaf het kerkbestuur eerder aan. Het Theater aan de Parade wil verder op andere podia in de stad programmeren.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs