Volledig scherm
Dennis Sterenburg daalt af in een silo om deze te reinigen. © copyright Marc Bolsius

Een smerig klusje: de allerlaatste stank op de Tramkade verdwijnt

Do 18 mei. Decennia zuchtte de stad onder de stank van mengvoederfabriek De Heus, met zelfs actiecomité's tot gevolg. Maar nu worden ook de laatste resten smerigheid verwijderd van de Tramkade. Een ranzig klusje, al heeft Dennis Sterenberg het wel erger meegemaakt.

Door Bart Gotink

De harde, donkere rand van peperkoek. Zo ziet Arie van den Brand de laatste restjes veevoer in de silo's voor zich. Want sinds de mengvoederfabriek in 2014 vertrok, zit er in sommige silo's nog altijd wat restanten. En dat koekt lekker aan.

Ambitieus

Volledig scherm
Het silogebouw waaronder het nieuwe café moet komen. © copyright Marc Bolsius

In de ruimte onder de silo's wil Van den Brand nu samen met twee anderen een nieuwe bierbrouwerij en café beginnen, Café de Vaart. De industriële ruimte met de 16 silo's maakt die plek juist aantrekkelijk, zo vinden Van den Brand en zijn kompanen. ,,Zelf maak je zo een ruimte niet, dat is er gewoon." En de plannen aan het water zijn ambitieus: een podium, een groot terras en een bierboot voor proeverijen. 

Alleen die stank, dat is nog wel een probleem. ,,Als iets funest is voor een horecabedrijf, dan is het wel een slechte lucht", zo stelt ook Van den Brand. Zelf woonde hij ooit ook in de buurt van de veevoederfabriek. En zo erg als toen is de stank al lang niet meer, 'maar ik herkende het wel direct weer vanuit die tijd. En dat is niet de bedoeling. Van den Brand: ,,Dichtlassen had niet zo heel veel zin, zo is ons verteld, en dus zit er niets anders op dan de silo's helemaal te reinigen." En daarvoor schakelde de Brouwers aan de Vaart een gespecialiseerd bedrijf in, Spekschoor industriële reiniging. 

Missverkiezing

En daar zijn ze wel wat gewend, vertelt eigenaar Vincent Spekschoor. Voor deze zestien silo's van liefst 23 meter hoog en vier bij vier meter breed draaien ze hun hand niet om. Spekschoor: ,,Toen de silo's nog door De Heus gebruikt worden, hebben we hier ook regelmatig gewerkt", zo herinnert hij zich. Dinsdag is er al een speciale stellage opgebouwd, wat ervoor zorgt dat een medewerker van het bedrijf, in dit geval Dennis Sterenburg, kan afdalen in de silo op een stoeltje. Daar wordt met speciale bezems en hoge drukspuiten de resten veevoer verwijderd. Vervolgens stapt Sterenburg, niet bepaald schoon, weer uit de silo. ,,Nee, een missverkiezing win je hier inderdaad niet mee. Maar ik heb ergere dingen meegemaakt. Vismeel, dat stinkt pas", zegt hij terwijl zijn pak met de hogedrukspuit wordt schoongespoten 

Verdiepingsvloer

Met drie man is Spekschoor zo ongeveer een halve dag bezig per silo. En eigenlijk vinden ze dat wel leuk. Spekschoor: ,,Dit café is een mooi project. In België hebben we bijvoorbeeld ook gewerkt in silo's die zo groot zijn, dat het maanden werk kost. Dan is dit afwisselender."

Voor het café geldt dat er ook na de reiniging komende twee weken nog een lange weg te gaan is. De ruimte, 16 bij 12 meter groot, krijgt onder meer nog een verdiepingsvloer voor de brouwketels. Direct na de zomer, in augustus of september, hoopt Café De Vaart de deuren openen. 

Volledig scherm
Impressie van Café De Vaart. © Visual 8