Volledig scherm
Haring bij Bettina Krol, eindcijfer volgens het AD: 0,5 ('ingewanden, smurrie, graten').

Emté haalt de 'kotsharing' uit het schap, maar het liefst gaat Bosschenaar naar Gepkens

Di 26 jul. Goed, na dat vernietigende oordeel van het AD toch even een paar kotsharingen geproefd. En tevens op zoek naar een plek in de stad waar de haring wél goed is.

Door Bart Gotink

Twee Bossche zaken zijn dus bezocht door de kenners van het AD in de haringtest. Het oordeel was niet onverdeeld positief. Op naar vishandel Bettina Krol (oordeel: ‘ingewanden, smurrie, graten, eindcijfer: 0,5') om eens een harinkje te proeven. En eerlijk is eerlijk: van ingewanden in mijn haring is niks te zien. Over de test is mevrouw Krol weinig spraakzaam: „Het is maar een momentopname.” Veel veranderen zal er niet. De vaste klant vindt het toch lekker? En dat bevestigt de vaste klant, die er net twee naar binnen heeft gewerkt. Andere reacties heeft ze naar eigen zeggen niet gehad. "Dus ja, wat moet je ermee?"

Voorverpakt
Even proeven bij de Emté aan de Hofvijver (eindcijfer 1) dan maar. Dat kan al niet meer: de 'kotsharingen' uit de test liggen niet meer in het schap, aldus supermarktmanager Rogier van der Pluijm. Ze hebben daar voorverpakte vissen gegeven aan de jury, in plaats van de Hollandse Nieuwe van hun eigen ’visboer’. Waarom? „Geen idee, dat is van hogerhand besloten.” En daar balen ze nu van. "Want bij het AD houden ze niet van voorverpakte vis. Dat wist ik wel." Die voorverpakte haring is nu in elk geval weg, enkel de verse vis is nog te krijgen. Voor zover mijn verstand van vis reikt, ziet en proeft die in elk geval goed. En nee, reacties op de haringtest hebben ze aan de Hofvijver eigenlijk ook niet gehad.

Geen klachten
Twee Bossche zaken, gemiddeld eindcijfer: 0,75. Heeft het AD gewoon bij de verkeerde aangebeld? Leg die vraag voor op Facebook, en er blijken best lekkere haringen te vinden in de stad. Zo worden alle kramen op de Markt eigenlijk wel geroemd: „Prima spul, geen klachten en volgens mij altijd vers bereid.” Of Roy, die 'graag' eet bij de Fam Krol en zonen op de Markt. "Klaargemaakt door die mooie blonde vrouw die daar achter de kraam staat." Ook genoemd en geroemd: Tom op het Rivierenplein en vis in de Rompert.

Canada
Alhoewel sommige bij de vraag enkel in nostalgie verzeild raken. "De beste haring van Den Bosch en wijde omgeving was vroeger van Bram van Dartel uit de Vughterstraat. Die werden zelfs meegenomen naar Canada en Japan door onze hotelgasten. Maar dat zijn helaas vervlogen tijden!" Of de haring van zo een reisje beter wordt, mag u zelf oordelen.

Subliem
Onbetwiste winnaar van deze ’peiling’ is echter viskraam Gepkens op de Markt. Loftuitingen komen onder anderen van Gerard van Geijn (‘helemaal uit Rosmalen’): „Zij maakt die haringen subliem schoon en heeft er ook nog een leuk gesprek bij. Als ik er een paar meebreng voor mijn echtgenote, heb ik de hele avond geen last meer van haar.” Volgende keer daar maar eens langs, AD.

Volledig scherm
De haring van de Emté. De 'kotsharing' is al uit het schap. © Bart Gotink/BD