Volledig scherm
Werk van basisschoolleerlingen in etalages, hier bij Multivlaai © Bart Gotink/BD

Felgekleurde Oeteldonkstoel in de etalage, ook als de Veurgevelwedstrijd stopt

Do 16 feb. Nog één keer is er een Veurgevelwedstrijd in de ouderwetse vorm. Dat weerhield Biggie Best er niet van juist dit jaar een speciale Oeteldonkstoel te maken en de Fleurist pakt nog één keer groot uit.

Door Bart Gotink

Het beste van al die jaren heeft Claus Kapteijns aan de gevel gehangen van zijn bloemenwinkel in de Hinthamerstraat gehangen. Nog één keer, want volgend jaar is de Veurgevelwedstrijd ten einde. Misschien wel dé fanatiekste deelnemers aan de carnavaleske wedstrijd voor ondernemers, besloot daarom op zijn gevel maar terug te kijken. Bijvoorbeeld op dat jaar dat hij ouderwetse lampenkappen buiten zette, als reactie op de moderne, verfoeide binnenstadsverlichting. Of die keer dat hij met een echte wc-pot aan de slag ging in het jaar dat het thema met playbacken te maken had.

Winnaar
Al een paar keer mocht Kapteijns zo de Veurgevelwedstrijd winnen. Maar de animo is te laag zo blijkt ook dit jaar na een rondje door het centrum. Bij de grote winkelketens hoef je niet aan te kloppen, kleinere winkeliers houden het veelal bij een kikker of hangen een rood-wit-gele slinger. En zo gaat de prijs steeds vaker naar een steeds kleiner clubje. Volgend jaar gaat de Oeteldonksche Club het anders doen. Maar het idee om straten en pleinen te mobiliseren de boel te versieren voor het feest, staat nog fier overeind, zegt de commissievoorzitter Tom van Stiphout.

Oeteldonkstoel
Staan ze overal stil? Nee hoor. Biggie Best in de Vughterstraat pakt juist dit jaar uit. ,,Eigenlijk wil ik al jaren al iets doen, maar we zijn toch een beetje een klassieke meubelzaak", verwoordt eigenaar Alfred de aanvankelijke scepsis. Maar nu liet hij een stoel maken (kosten 2500 euro), in de kleuren van Oeteldonk. Te koop is de stoel vooralsnog niet. ,,Hij is onbetaalbaar." Na de carnaval gaat de stoel vermoedelijk eerst naar het Oeteldonks Gemintemuzejum. En dan kan die volgend jaar weer terugkeren in de etalage.

Hij heeft zich maar vast aangemeld voor een andere categorie: de etalageprijs. Dit jaar kan het nog, volgend jaar is ook die wedstrijd verleden tijd. Voor Alfred maakt het niet. ,,Alleen alle reacties van voorbijgangers het al dubbel waard."

Volledig scherm
Stoel in de etalage bij Biggie Best © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Werk van basisschoolleerlingen in etalages, hier bij Name It in de Hinthamerstraat © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
WC-pot bij de Fleurist © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Stoel in de etalage bij Biggie Best © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
De Veurgevel van de Fleurist in de Hinthamerstraat © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Werk van basisschoolleerlingen in etalages, hier bij de Kookwinkel in de Vughterstraat © Bart Gotink/BD