Volledig scherm
ja-ja-sticker © nvt

Folders blijven nog even: vooralsnog geen Ja/Ja-sticker in Den Bosch

DEN BOSCH - Den Bosch kiest er voorlopig voor geen ja/ja-sticker in te voeren. De gemeente wil eerst de ervaringen in Amsterdam en Tilburg afwachten. 

Volledig scherm
Vanaf 1 januari: geen nee-nee maar ja-ja © anp

Het idee achter een ja/ja-sticker is dat een bewoner geen reclamedrukwerk in de brievenbus krijgt, tenzij men sticker op de bus plakt. Momenteel is het juist andersom: iedereen krijgt reclame in de bus, tenzij er een ja/nee- of nee/nee-sticker op de bus zit. Door dit om te draaien, wordt er veel minder papier verspreid, is de gedachte. Dat is weer beter voor het milieu. Elk huishouden dat ongeadresseerd drukwerk weigert, bespaart op papier 34 kilo afval per jaar.

In Amsterdam is dat nieuwe beleid op 1 januari ingegaan, wat leidde tot felle protesten en een rechtszaak met de folderbranche. Tilburg heeft aangegeven per 1 januari 2019 ook over te willen stappen op de nieuwe sticker. 

Den Bosch wil nu eerst afwachten wat de ervaringen daar zijn. B en W wijst er in antwoord op vragen van D66 verder op dat er veel lokale winkels 'slachtoffer' worden van zo'n nieuw beleid. 'De vraag is of je dat wel moet willen'. Ook kunnen winkels zelf actief ja/ja-stickers gaan uitdelen, waarmee de vraag is hoe effectief de maatregel is.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement