Volledig scherm
De gaten op de Bossche warenmarkt worden steeds groter © Bart Gotink/BD

Gaten op warenmarkt Den Bosch worden steeds groter: 'Zo slecht als nu, is het nooit geweest'

Wo 29 aug. Nee, in de afgelopen 35 jaar stonden er nog nooit zo weinig marktkooplui op de woensdagse markt, zien de verkopers zelf. ,,Er moet nu echt iets gaan gebeuren."

Door Bart Gotink

Volledig scherm
De gaten op de Bossche warenmarkt worden steeds groter © Bart Gotink/BD

De snoepkraam, dameskleding, kinderkleding en vergeet de bloemen niet. Marktkoopman Frans Erkens van Goldstar Sieraden kan moeiteloos de kramen opnoemen die afgelopen jaren zijn gestopt. Hij staat al 35 jaar op de warenmarkt. ,,Maar zo slecht als nu, is het nooit geweest", constateert hij met een blik over het vrijwel lege plein. ,,Dit is toch geen visitekaartje voor de stad", vindt Rita Brouwers van Brouwers mineralen.

'Laatste generatie'
Met die blik op de Markt, zien beiden dat er aan de zijde van de C&A nog enkele kramen staan. Het middenstuk, rondom de put, is echter leeg. Met de pensionering van een ondernemer met liefst acht stoffenkramen aan de zijde van het stadhuis, is ook een daar krater geslagen. Daarnaast is er nog een stoffenman gestopt deze zomer. Eén ondernemer is nog met vakantie. ,,En kinderen van de kooplieden staan niet meer op de markt. In die zin zijn wij wel de laatste generatie", constateert Albert Gruijters van het schuimrubber- en gordijnenhuis. Hij staat al 30 jaar 'voor zijn eigen' op de markt van Den Bosch.

Volledig scherm
De gaten op de Bossche warenmarkt worden steeds groter © Bart Gotink/BD

Want natuurlijk, overal in Nederland wordt de warenmarkt wat minder. Maar zo erg als in Den Bosch, dat is het vrijwel nergens, ziet Karin de Winter. ,,Ik sta ook in Geldermalsen, en daar kan het wel. Een compacte markt met nog altijd veel kramen. Als daar een ondernemer stopt, vraagt de marktmeester direct of iemand nog iemand kent en wordt de telefoon opgepakt. Er wordt gehandeld." Andere marktkooplui staan in Tiel, Leerdam en Kerkdriel. Nergens is de situatie zoals op woensdag in Den Bosch, geven ze stuk voor stuk aan. ,,Je ziet in Eindhoven bijna meer Bosschenaren op de warenmarkt lopen dan hier", stelt Erkens.

'Twee jaar een kans geven'
Niet dat er geen ideeën zijn over hoe het verder moet, maar het punt is dat daar al jarenlang over gesproken is. Dit nieuwe dieptepunt lijkt aan die jarenlange babbelsessie's in elk geval geen einde te maken. In juli 2017 werd de opstelling van de markt nog gewijzigd. De nieuwe opzet zou ervoor moeten zorgen dat de aanloop en omzetten weer toenemen. De ongezellige gaten tussen de kramen moesten verdwijnen. Ook toen waren overigens niet alle marktkooplui het eens met de nieuwe plannen. 

Volledig scherm
Groente en fruit op de Pensmarkt © Bart Gotink/BD

De opstelling moet toch weer anders, het liefst volgende week, zegt bijvoorbeeld Gruijters. Het draaien van zijn kraam haaks op de winkels heeft hem veertig procent van de omzet gekost. ,,En dan stoppen ondernemers wel. Verder staan er nu ook kramen richting het Loeffplein. Hou dat op de markt, hou het compact." De Winter ziet het liefst het groente en fruit van de Pensmarkt naar het marktplein verhuizen. Maar juist daar is het wel druk en zit er loop in en zien ze een verhuizing naar het plein niet zo zitten. De gemeente gaf in 2017 aan de nieuwe opstelling in elk geval 'voor een periode van twee jaar een kans geven'. ,,Mocht dit het tij niet keren, moeten ingrijpender maatregelen genomen worden."

Erkens hoopt in elk geval dat er snel wat gebeurt. ,,Ook voor mij geldt: als ik naar de omzetten van het eerste half jaar kijk, dan vraag ik mij ook af hoe lang ik hier nog mee door wil."

Blogs