Volledig scherm
Simon van Erp in zijn zaak aan het Hinthamereinde. Hij is een van de deelnemers aan de proef rondom blurring. © Maikel Samuels

Geen biertje meer bij de fietsenzaak: blurringproef ten einde

Vr 21 apr. Geen glas wijn meer bij het shoppen van kleding. De proef waarbij in de detailhandel alcohol mocht worden geschonken, is per direct beëindigd. 

Door Bart Gotink

De Slijtersunie had bezwaar gemaakt tegen deze zogenoemde blurringproef, en kreeg gelijk daarop gelijk van de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie. Dat dwingt burgemeester Ton Rombouts nu de proef, die eigenlijk nog tot 1 juli liep, te staken. 

De Slijtersunie ziet de proef met blurring als oneerlijke concurrentie voor de sector. De winkels hoeven volgens de slijters bovendien aan veel minder strenge eisen te voldoen. Voorstanders van de proef spreken juist over een verlevendiging van de binnenstad en een extra service om bij het winkelen ook wijn of bier te kunnen schenken. Ondernemers die meededen aan de proef in het Bossche centrum zijn onder meer Boergondisch, het Vlaamsch Broodhuys, Van Dalen Cigars (alle drie in de Vughterstraat) en Bikes to Remember, Maestro's Recordcafé en Pearly King Concept Store (Hinthamerstraat).

Vijftien procent

Mede door de juridische procedures van de SlijtersUnie gaven eerder Oss, Roosendaal en Nieuwegein de proef al geen vervolg. In die laatste stad dwong een rechter de gemeente ook al om op te treden tegen boekhandels en kledingwinkels die een glaasje wijn aan klanten willen geven. Deze verkoop is verboden volgens de Drank- en Horecawet, vanwege de 'volksgezondheids- openbare orde- en zedelijkheidsargumenten', zo oordeelde de rechter. Nieuwegein mocht dit daarom ook niet zomaar gedogen, zo oordeelde de rechtbank.

Voor de verkoop van alcoholvrije dranken en eten verandert er niks. Een deel van de detailhandel in de Bossche binnenstad mag momenteel maximaal vijftien procent van zijn zaak gebruiken voor horecadoeleinden. 

Nieuw kabinet

Landelijk werkt Tweede Kamerlid Erik Ziengs van de VVD aan nieuwe wetgeving om blurring toch weer landelijk mogelijk te maken. Zolang er geen nieuw kabinet is, zal hier echter geen uitsluitsel over worden verwacht. Ook gezondheidsorganisaties zijn tegen de proef, omdat zij de beschikbaarheid van alcohol juist terug willen dringen. 

Blogs