Volledig scherm
Drukte tijdens de onthulling op carnavalszondag van Knillis en Moeder Hendrien. © Marc Bolsius

Gemeente gaat horeca niet dwingen om statiegeld te heffen op plastic bekers tijdens Oeteldonk

Do 14 dec. Bier drinken uit statiegeldbekers tijdens carnaval is voorlopig nog ver weg. De gemeente Den Bosch wil horecazaken niet dwingen om enkel (hard)plastic statiegeldbekers te gebruiken.

Door Bart Gotink

,,Dit soort initiatieven moeten vanuit de horeca zelf komen", zo geeft het college van B en W aan. De horeca-exploitanten zijn nu tijdens Oeteldonk vrij om te kiezen wat voor plastic bekers ze gebruiken, legt het stadsbestuur uit. De gemeente kan de uitbaters alleen dwingen om evenementenglas (plastic) te gebruiken uit veiligheidsoverwegingen, maar kan niet bepalen wat voor bekers dat dan moeten zijn.

De vraag om te onderzoeken of  hardplastic glazen mogelijk zijn, kwam van De Bossche GroenenVolgens de politieke partij drinkt dat comfortabeler, is het beter voor het milieu en bovendien kan er reclame op. Oeteldonk levert rond de vijftig ton aan zwerfafval op. 

Afvoeren zwerfafval

De gemeente Den Bosch geeft aan dat de grote hoeveelheid zwerfafval ontstaat door het dweilen tussen de cafés en de toeschouwers bij de intocht en optocht en de ceremoniële gebeurtenissen. Maar carnaval is ook een volksfeest, waarvoor grotendeels geen vergunning wordt verleend. ,,Dat betekent dat er geen organisator is met wie we afspraken kunnen maken. Bij veel andere evenementen is het verminderen van afvalstromen overigens wel onderwerp van gesprek. Hierin ligt een wederzijds belang: evenementenorganisaties moeten ook betalen voor het afvoeren van zwerfafval", zo zegt de gemeente. 

En dus wordt er wel gesproken over het terugdringen van de grote hoeveelheid zwerfafval. Om de boel wat schoner te houden, wordt wel aankomende carnaval al bekeken of extra afvalbakken en vaker prikken zin heeft. De afvalbakken vaker legen heeft geen zin daarvoor is het gedurende de dag te druk in de stad. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement