Volledig scherm
De 'hangouderen' op de Markt © Bart Gotink/BD

Hangouderen vinden snorfietsverbod centrum 'grote onzin': 'Die hardrijdende jochies moeten ze aanpakken'

Wo 19 apr. Nee, ze weten nog niet hoe ze straks op de Markt moeten komen. Want dat snorfietsenverbod? 'Grote onzin', volgens de hangouderen die dagelijks op het plein staan.

Door Bart Gotink

Het clubje heren op leeftijd hangt 'twee maal daags' rondom het beeld van Jeroen Bosch, nadat ze eerder voor de McDonald's waren weggestuurd. Op de fiets, de scootmobiel of de scooter komen ze nu naar de Markt. Maar met dat laatste vervoersmiddel mogen ze binnenkort rijdend de binnenstad niet meer in. Het stadsbestuur heeft besloten de scooter en snorfiets in de binnenstad in de ban te doen per half mei.

Jochies

En dat terwijl de hangouderen 'nog nooit' iemand in de weg hebben gezeten, zo vinden ze zelf althans. Ze houden zich keurig aan de snelheid van maximaal 30 kilometer per uur. Helemaal op de 'promenade'. Nee, die hardrijdende jochies, die moeten ze eens pakken. Maar controleren, dat doet de politie dan weer nooit.

En dus zitten ze daar nu met de gebakken peren. Want als ze straks echt de stad niet meer in mogen? ,,Misschien op de fiets. Of een stukkie lopen. Ik zie wel", is het schouderophalende antwoord, terwijl de sigarettenrook omhoog kringelt. ,,We kunnen er nu toch niks meer aan veranderen."

Altijd

'Die oudjes zijn het probleem niet, maar de pubers die denken dat ze over de stoep kunnen racen met hun petje en tasje', beaamt Tom van Hulten op Facebook. Het verbod op scooteren en snorfietsen wordt op internet veelal met gejuich ontvangen. Het gaat de meesten zelfs nog niet ver genoeg. Want de fiets mogen ze ook wel van de Hinthamerstraat afschoppen. En waarom niet gewoon altijd verbieden, in plaats van alleen maar tijdens de winkelopeningstijden, zo vraagt men zich af. 'Kun je eindelijk eer eens zonder om je heen te kijken door de stad lopen.'

Maar voor de Hema wordt ook verzucht door Marie met haar brommertje. Want mag ze straks voor haar kleine boodschapje dan echt niet meer de stad in? ,,Ik ben niet zo goed ter been en kan niet zo ver lopen. Dan is het handig om recht voor de deur te parkeren. Hoe ver moet ik straks dan lopen?" 

Tot absurde toe

En dan is er ook nog de verantwoordelijkheid van de wandelaar zelf, zo stelt Herman van den Bossche. ,,De vraagt blijft overigens waarom de gemeente niet gewoon handhaaft tegen snelrijdende voertuigen. Das was het nooit zo ver gekomen. Ik heb zelf in het voetgangersgebied nooit te hard gereden en rekening gehouden met de voetgangers, soms tot het absurde toe. Het mag niet baten."

En hoe de hangouderen het straks gaan oplossen? Voorlopig blijven ze in elk geval 'hangen' op de Markt, want ook een snorfietsverbod krijgt ze daar echt niet weg. ,,En zolang de politie niet controleert, is er toch niets aan de hand?"