Volledig scherm
Afscheidsstickers op het raam van De Kleine Winst © BD

Het laatste Mariabeeldje is verkocht: na ongeveer 111 jaar sluit De Kleine Winst

Za 5 nov. Linksbovenin staat ze. Sophie Beentjes, dan 1 jaar oud. Nu is ze 65 jaar oud en wijst ze op de sticker op de etalage van De Kleine Winst, waar ze als baby op staat. De grote afscheidssticker kondigt het einde aan van de souvernirwinkel. Volgende week donderdag is de laatste verkoopdag van het typerende winkeltje, vrijdag leveren Beentjes en haar man de sleutel van het pand in. Verkocht aan de gemeente.

Door Bart Gotink

Beentjes is daarmee de derde en laatste generatie die de souvernirwinkel runt op de Markt. De laatste in ‘ongeveer’ 111 jaar. Beentjes: „Ongeveer ja. De eerste jaren werd het pand door de familie gehuurd. We kunnen in het archief niet meer vinden wanneer zij precies gestart zijn.”

Gordijntje
Zelf stond ze liefst 46 jaar in de winkel. Haar man, Henk Aalderink, stond haar 30 jaar bij. Veel veranderde er al die jaren niet. Of beter gezegd: bijna alles in de winkel ziet er nog precies hetzelfde uit. Ja, Beentjes en Aalderdink hebben de achterkant van de zaak wel eens bij de winkel getrokken om deze wat groter te maken. Later hingen ze weer een gordijntje op omdat het toch wat druk werd. Dan heb je de grootste veranderingen in de afgelopen deccenia wel weer besproken. Wat wil je ook op zo’n beperkte ruimte? Achter het gordijntje kwam afgelopen jaar nog wel een klein Jeroen Boschmuseumpje. En met kerst was er de kerstafdeling.

Bossche souvenirs
Het assortiment veranderde wel in die 111 jaar. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwamen de Hollandse souvernirs binnen. „Tegeltjes en veel Delfts blauw, dat soort spullen”, aldus Beentjes. Want terwijl ze beelden van heiligen het liefst verkocht waren de Hollandse souvenirs het populairst. De echte Bossche souvenirs, onder meer kaarten en sleutelhangers, liet Aalderink daarbij zelf maken. „Als je iets met de Sint-Jan erop wilt, zul je het toch zelf moeten doen.” Het laatste Mariabeeldje vond Beentjes van de week nog, toen ze kast opzij schoof. De rest is al verkocht. 50 cent moet het opbrengen. "Of zullen wij het maar gewoon houden als aandenken?" vraagt ze af.

Oceanië
De hoogtepunten in al die jaren? Aalderink: „Dat waren de dagen waarop we onverwacht veel verkochten. Bijvoorbeeld bij een korenfestival, dat was in 1970. Of een Twirlingbijeenkomst 20 jaar geleden. Alleen maar inpakken, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds. Ja dat was lekker.” En de dag dat de koning en koningin in de stad waren, tijdens de kennismakingstour. „De burgemeester stelden ons voor, en ik heb Willem-Alexander een gedicht gegeven, die hier nu ook op de uit hangt.” Op vakantie hoefden de twee niet, ze zagen al zoveel voorbij komen. Beentjes: „Ik zei altijd: we hoeven niet op reis, Vanuit de hele wereld komen ze hier naar toe. We hebben zelfs iemand uit Oceanië in de winkel gehad. ”

Gewone zaterdagen
Het laatste jaar was een goed jaar door de Jeroen Boschexpositie. „Drie maanden lang druk, en dat in de slapste tijd van het jaar.” De winkel is nu zo goed als leeg verkocht. Hoe het zal zijn als de twee straks de deuren achter zich dichtrekken? „Ik heb nog geen tijd gehad daar over na te denken”, is het korte antwoord van Beentjes. Een grote ceremonie hoeft er in elk geval niet te komen. En wat ze daarna gaan doen? „Ik heb slecht drie zaterdagen vrij gehad in mijn leven. Toen mijn moeder overleed, toen mijn vader overleed en de dag van ons huwelijk. Dus wat ik ga doen? Alles wat normale mensen ook doen op normale zaterdagen.”

Volledig scherm
Henk Aalderink en Sophie Beentjes in De Kleine Winst © Marc Bolsius