Volledig scherm
Tankstation Citadellaan © Bart Gotink/BD

Het verloederde tankstationnetje, een rijksmonument, blijkt opeens veel later gebouwd

Do 22 dec. Kan er niet wat gebeuren aan dat verloederde tankstationnetje langs de Citadellaan, vroeg het CDA zich af. De uitkomst van wat onderzoek binnen het gemeentearchief bracht daarop wat raars aan het licht: het gebouwtje is helemaal niet gebouwd in 1929, maar tientallen jaren later.

Door Bart Gotink

Het gebouw van tankstation De Fakkel werd in oktober 2001 een Rijksmonument, zo ongeveer de hoogste status die een gebouw kan krijgen. Het gebouw wordt daarbij geprezen in het rijksmonumentenregister. Maar iedereen ging er toen vanuit dat het door architect Danser ontworpen gebouw is neergezet in 1929. Op foto's van eind jaren '30, begin jaren '40 staat het gebouwtje echter helemaal niet, zo constateerde gemeente-ambtenaren. Daar gaat men er daarom nu vanuit dat het gebouwtje pas in de jaren '50 is gebouwd.

Wederopbouw
Een reden om de status van rijksmonument in te trekken, is dat echter niet, zo laat een woordvoerder van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed weten. "Het gebouw kan nog steeds cultuurhistorische elementen hebben om gewoon een rijksmonument te blijven. Het kan bijvoorbeeld een voorbeeld zijn van typisch wederopbouwwerk." In de omschrijving wordt het witte tankstationnetje nu juist geprezen als 'herinnering aan de forse groei van de automobiel-industrie tijdens het interbellum (de periode tussen de twee wereldoorlogen)'

Originele staat
Of het gebouw wel terug wordt gebracht in originele staat (zie foto) met onder meer een glazen pui, is nog niet bekend. De gemeente is zelf de eigenaar van het pand, en stelt daarbij 'van mening te zijn dat het weer de uitstraling moet krijgen zoals past bij het rijksmonument'. Momenteel is pand, tot frustratie van het CDA, nog dichtgetimmerd en volgeplakt met reclame, terwijl er een airco aan de buitenzijde hangt (zie foto 2). De gemeente gaat nu met alle betrokkenen om de tafel om te kijken of het pand weer teruggebracht kan worden naar originele staat.

Volledig scherm
Foto van het bezinestation op 28 augustus 1958. Zo wil het CDA het graag terugzien. © Stadsarchief 's-Hertogenbosch