Volledig scherm
Tankstation Citadellaan © Bart Gotink/BD

Het verloederde tankstationnetje vol goedkope reclame is een rijksmonument

Ma 7 nov. Dichtgetimmerde ramen, airco’s aan de buitenkant van het pand en een glazen pui die nauwelijks meer zichtbaar is. ‘Enorm verloederd’, heet dat bij het CDA.

Door Bart Gotink

Het gaat over tankstationnetje De Fakkel aan de Citadellaan. Een, jawel, rijksmonument. De hoogste status die een gebouw zo ongeveer kan verdienen. Voor die status oogt het gebouwtje inderdaad wat simpel. En echt leven zit er niet meer in: de pomp is al jaren onbemand. En als je geen repen vol chocola hebt om te verkopen en te laten zien, dan is een glazen pui niet zo hufterproof. Dus kun je er beter platen tegenaan zetten, zo is vermoedelijk gedacht. En kun je daar wel gewoon gele, schreeuwende posters tegenaan plakken.

Eigenaar
De eigenaar van het pandje is echter niet de pomphouder, maar de gemeente Den Bosch. Een gemeente die het stadsaanzicht, niet geheel ten onrechte, tot uitermate groot goed heeft verheven. Euro’s en moeite stromen naar oude bouwsels toe. En als bijvoorbeeld een ProRail twee jaar geleden iets aan de overkapping van een perron op het station wil doen, worden zelfs juridische stappen niet geschroomd: de monumentale perronkap vormt tenslotte een geheel met de rest van het station.

Glazen pui
Dat lijkt inderdaad nogal een contrast met het bouwwerkje uit 1929, dat ooit de status van rijksmonument kreeg, zo stelt ook het CDA. Of het bezinestationnetje die status van rijksmonument waard is, mogen anderen bepalen. Volgens Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het in elk geval om een ‘herinnering aan de forse groei van de automobiel-industrie’ en is het van belang vanwege ‘de gaafheid van de hoofdvorm’. De glazen pui staat daarin nadrukkelijk genoemd.

Goedkope reclame
En daarom is het nu een monument. Wat we mooi vinden, is aan verandering onderhevig. Maar wat we in elk geval niet mooi vinden? Een dichtgespijkerd pand, volg goedkope reclame. En dus is het inderdaad tijd om de voorbeeldfunctie zoals het CDA die graag ziet, in te vullen. Anders kun je moeilijk andere terecht wijzen. Knap dat pandje op. En zet er gelijk een kantoortje of winkeltje in. Maakt het tanken ook weer gezelliger.

Volledig scherm
Foto van het bezinestation op 28 augustus 1958. Zo wil het CDA het graag terugzien. © Stadsarchief 's-Hertogenbosch