Volledig scherm
Bregje Geurtsen en Larissa Versluis in Oerwoud © Bart Gotink/BD

Hoe groener, hoe beter: stadstuinwinkel Oerwoud is open

Vr 14 okt. De eerste workshops zijn gegeven en de eerste verkoopdagen zitten erop: stadstuinwinkel en health café Oerwoud is open. Al laat het cafégedeelte nog héél even op zich wachten. Zondag is er een veiling om een groter startkapitaal binnen te halen.

Door Bart Gotink

De tropische kamerplanten hangen al aan het plafond in de winkel in de Vughterstraat, waar tot voor kort Mieters gevestigd was. Zowel de planten als de hangers zijn daarbij te koop, zoals zo ongeveer alles in de nieuwe winkel. Denk daarbij aan tuinspullen, meubels en boeken over tuinieren. ,,Doordat alles te koop is, verandert de setting in de winkel regelmatig en blijven we vernieuwend, zo is de bedoeling", vertelt Bregje Geurtsen, één van de twee initiatiefnemers. Er kan dus best nog een plantje bijkomen. ,,Jawel, hoe groener, hoe beter", stelt Larisa Versluis, de tweede eigenaresse.

Workshops
Afgelopen zaterdag heeft Geurtsen al een Macraméworkshop gegeven in de winkel. Met touwen worden patronen in elkaar geknoopt, bijvoorbeeld voor plantenhangers. Maar straks worden er ook yogaworkshop gegeven in de kelder, en in de keuken zullen kookworkshops gehouden worden.

To Go
De keuken van het healthcafé is momenteel echter nog niet open. Achterin de zaak komt straks een biodynamische salade, juice & smoothie bar, om te eten en drinken tussen en onder de planten. Maar de horecavergunning daarvoor is nog niet binnen. Versluis: ,,Die vergunning verwachten we komende week. Voorlopig mogen we dus alleen koffie to-go verkopen." Fairtrade koffie, uiteraard.

Veiling
De twee proberen met crowdfunding een mooi startkapitaal bij elkaar te krijgen. Het binnengekomen geld wordt onder meer besteed aan een espressomachine en een cold-press juicer voor de keuken. Als er meer geld binnenkomt, zal dit gaan naar het ombouwen van de kelder tot een meditatieruimte. Zondag komt er om die reden dan ook nog een veiling. Tussen 15 en 17 uur gaan spullen onder de hamer van een hoop Bossche bedrijven. Denk onder meer aan een Ixxie Banana Leaf, een pakket van Brouwerij Boegbeeld of een overnachting bij To Many Places.

Moestuin
Plannen genoeg in elk geval: het geld kan ook worden besteed worden aan de moestuin achterin het winkeltje. ,,Twee studenten van het Helicon-college zijn momenteel de indeling van de moestuin aan het schetsen", vertelt Versluis. ,,Daar zullen de gasten dus later meer van te zien krijgen." Uiteindelijk moet de moestuin weer zorgen voor verse groente en kruiden voor het healthcafé. Dichterbij en groener kan niet.

Volledig scherm
Het pand in de Vughterstraat, waar Oerwoud in trekt © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Stadstuinwinkel Oerwoud © Bart Gotink/BD