Volledig scherm
Benny Bouwmans (links) en Jules Lauwerijssen met pakketten om zelf Bossche Bollen te maken. © Marc Brink/BD

Hoe je zelf Bossche Bollen maakt: wel goed roeren

ZA 7 jul. Ze staan in de etalage van het Primera-filiaal aan de Visstraat. Je ziet ze bij de culinaire cadeaushop Barrique in de Vughterstraat. Bij de VVV en op een paar andere adressen zijn ze sinds kort verkrijgbaar (adviesprijs 9.95). Het gaat om doosjes die groot genoeg zijn om één Bossche Bol te maken.

door Marc Brink

Behalve slagroom en suiker is alles aanwezig zijn om zelf zes Bossche Bollen te maken. ,,Dit past heel goed bij de andere typische Bossche spullen die ik in de zaak heb staan. Het slaat aan bij toeristen en echte Bosschenaren", zegt Benny Bouwmans. ,,Mijn kinderen waren een beetje aan het klungelen met het bijgeleverde spuitzakje. Maar de bollen smaakten goed'', zegt Bouwmans.

Dat is dan niet alleen een compliment voor zijn kinderen, maar vooral voor Jules Lauwerijssen. Want deze eigenaar van bakkerij en bakkerscafé Royal heeft het doe-het-zelfpakket ontwikkeld.

Soepel

Lauwerijssen zegt jaarlijks zo'n 5.000 cursisten naar de Visstraat te lokken met een anderhalf uur durende workshop Bossche Bollen bakken. Hij krijgt geregeld de vraag of het mogelijk is om de soezen en de chocolade apart te kopen en daarmee zelf te bakken. ,,Met dat idee ben ik aan de slag gegaan. En dat heeft dus geleid tot dit pakket", zegt Lauwerijssen.

Volgens hem is de ontwikkeling van het pakket 'heel soepel gegaan'. Dankzij de cursussen die hij geeft, weet hij ook waarmee de amateur-bollenbakkers kunnen tobben. ,,Als je de chocoladesaus niet genoeg roert, dan krijg je korrels. Verder moet je de soezen na het bakken vijf minuten in de oven laten uitdrogen om te voorkomen dat ze plat gaan. En natuurlijk moet je op tijd stoppen met het kloppen van de slagroom."

Volgens Lauwerijssen is er veel belangstelling voor de pakketten. ,, In totaal heb ik bij zaken in de stad zo'n 600 dozen neergezet. Maandag bestel ik er weer 600."

Volledig scherm
Alleen suiker en slagroom toevoegen. © Marc Brink/BD

Blogs