Volledig scherm
HoedZo hoeden en petten © Bart Gotink/BD

Hoeden- en pettenwinkel terug in Den Bosch

Di 22 nov. Zelf schat ze dat het 'een jaar of tien geleden' is dat de laatste hoeden- en pettenwinkel in de stad dicht ging. Nu waagt Linda Leenders weer de sprong. Vrijdag gaat HoedZo in de Vughterstraat open, een winkel met enkel hoofddeksels.

Door Bart Gotink

Ooit was er hoeden- en pettenmagazijn Lippits aan de Hinthamerstraat ('Prijsvermindering: strooihoeden') en waren zelfs twee handelaren van Boelens op de Markt (14 en 16). De laatste twee waren losse winkels van twee verschillende mensen met toevallig dezelfde familienaam. Maar wanneer de deur van de laatste hoofddekselzaak in de stad precies op slot ging, is niet bekend. Reageer vooral als je het weet.

Behoefte blijft altijd
Maar aan het hoedenloze tijdperk komt binnenkort een einde op de Vughterstraat 65. Want behoefte aan hoeden en petten blijft er altijd, zo stelt Leenders. Tot nu toe had ze een winkel in hoofddeksels in Schijndel en verkocht ze haar spullen onder meer op de warenmarkt in Weert en Nijmegen. Met haar winkel verhuist ze nu naar Den Bosch. ,,Veel van mijn klanten kwamen al uit Den Bosch, het is lekker dichtbij en in Den Bosch komen mensen nog om echt te winkelen", verklaart ze de redenen voor de verhuizing.

Meer petten als hoeden
Leenders heeft het hoofddekselvirus van haar vader, nu 76 jaar oud. Hij begon te werken in de petten en hoeden, en staat tot op de dag van vandaag nog regelmatig op markten. Het begon dan ook de warenmarkt, de winkel in Schijndel kwam daar later bij. De hoofdmode veranderde door de jaren heen wel. Wat er nu in is? Leenders: ,,De vilthoeden zijn wel op hun retour, de petten wel weer in." Want er worden heel wat meer petten als hoeden verkocht, zo weet Leenders.

Of ze helemaal klaar zijn met verbouwen en inrichten weten ze nog niet zeker, maar vrijdag gaat de winkel hoe dan ook gewoon open.