Volledig scherm
Het pand in de Postelstraat © Bart Gotink/BD

Horecanieuws: Auteur 'Kebab met Spruitjes' start restaurant met 'Mezzes en Bossche gezelligheid'

Vr 3 jun: Bloemkool met Arabische dippings. Het is maar een voorbeeld van wat Jinan Saleh overweegt te serveren in haar 'Yalla Yalla Foodbar'.

Door Bart Gotink

In het pand waar voorheen de Italiaan Da Pino zat, opent Saleh direct na de zomer haar restaurant, met plaats voor 39 mensen. Het concept wordt nog verder ontwikkeld, vertelt Saleh. Maar vast staat wel dat ze zowel Arabische recepten met westerse invloeden evenals westerse recepten met Arabische invloeden wil maken. In de vorm van Mezze (Arabische tapas) met wijn uit het Midden-Oosten. Bossche gezelligheid met falafel, zoals Saleh zegt.

Stampot en couscous
De eerste twaalf jaar van haar leven woonde Saleh (zie foto 2) in Bagdad, als dochter van een Iraakse vader en Nederlandse moeder. De Levantijnse keuken (uit onder meer Turkije, Syrië, Libanon en delen van Egypte) is altijd bij haar gebleven. "De ene dag eten wij stamppot en de andere dag couscous", zei ze daar eerder dit jaar over, bij de presentatie van haar kookboek 'Kebab met spruitjes'. Daarin staan recepten uit deze landen.

Syriërs
Ze voelt zich nog een nieuwkomer in de Bossche horeca, zoals ze dat ook voelde toen ze net in Nederland kwam. Maar ze verwacht dat er komende jaren meer Arabische eetgelegenheden gaan komen. "Er komen momenteel veel Syriërs naar Nederland. Die koken heerlijk, dus daar gaan we de komende jaren meer van zien."

Koks
Maar eerst 'haar' restaurant: 8 september gaat deze open in het monumentale pand aan de Postelstraat. Koks worden gezocht, aan het menu wordt nog geschaafd. De inrichting: "westerse hip en trendy, maar als je goed kijkt dan zie je heel subtiel elementen uit het Midden-Oosten terug". Er komt ook een afhaalservice, met klassieke Arabische gerechten. "Niet goedkoop, maar ook niet duur. Een goede prijs voor goed eten."

Volledig scherm
Jinan Saleh (46) uit Vught. © Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

Blogs