Volledig scherm
Pand aan de Hofvijver waar de stadsbrouwerij zich vestigt

Horecanieuws: Bier rechtstreeks naar de tap, Bossche brouwers starten brasserie in Paleiskwartier

Di 26 jul. Brouwketels achter in de zaak en biertanks boven de bar. Voor het eind van het jaar hoopt de Bossche Stadsbrouwerij Jongens van de Wit open te zijn, zodat iedereen kan genieten van bieren als een Maagdelijk Blond of een Bossche Duisternis.

Door Bart Gotink

De nieuwe stadsbrouwer vult het laatste gat op in het pand in het Paleiskwartier, waar ook de Emté zit. Dat laatste sheddak zit tussen Bagels en Beans en restaurant Pollevie. Erwin de Wit is momenteel druk bezig met de 'erg omvangrijke' voorbereidingen. Want hij heeft wel een idee hoe het eruit moet gaan zien.

Vide
Zo is er al een vide in het pand, waar gasten straks op de brouwketels kunnen kijken. Daar zullen ook een aantal zitplaatsen komen. De herentoiletten komen ook op deze verdieping, zodat mannen zeker even een blik werpen op het brouwproces. ,,Normaal kunnen bezoekers niet zomaar een kijkje nemen in een brouwerij. Dat kan hier nadrukkelijk wel, al zal er uiteraard wel een hekwerk omheen staan", aldus De Wit. In totaal moet er plek zijn voor 100 tot 110 man in de horecazaak.

Tweede biertje
Een testpanel heeft de bieren al getest, wat 'hele middagen proeven' heeft gekost. Twee part-time brouwers gaan de bieren straks brouwen. Er zal onder meer een blond bier (Maagdelijk Blond) en een donker, bijna zwart bier (Bossche Duisternis) zijn. De Wit hoopt het eerste jaar veertien keer te kunnen brouwen, wat neerkomt op 14.000 liter. ,,Het brouwen is het probleem niet, maar gasten moeten dan wel allemaal een tweede biertje nemen", lacht hij. De bedoeling is Jongens van de Wit open is van tien uur 's morgens tot twaalf uur 's avonds. Bij het biertje kan ook een 'creatief' hapje gegeten worden.

Dieze
De brouwinstallatie wordt momenteel in het buitenland gebouwd. De verbouwing van het pand is ingewikkeld, onder meer omdat het gewicht van de brouwinstallatie over de vloer verdeeld moet worden. De Wit: ,,Er komt nogal wat kracht op de vloer te staan en eronder zit nou eenmaal de parkeergarage. Er moet dus nog wel wat water door de Dieze stromen voor we open kunnen. We hopen voor het nieuwe jaar open te zijn."

Afvullen
In eerste instantie wordt enkel gebrouwd voor de tap in het pand. ,,Een flesmachine is redelijk ingewikkeld. Maar we kijken of we in de toekomst ook flessen kunnen afvullen, zodat mensen het bier thuis op kunnen drinken. Of om het gasten zelf te laten afvullen. Dat lijkt mij een mooi geschenk."

Volledig scherm
Pand aan de Hofvijver waar de stadsbrouwerij zich vestigt © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Pand aan de Hofvijver waar de stadsbrouwerij zich vestigt © Bart Gotink/BD