Volledig scherm
Watertoren Hinthamereinde © Bart Gotink/BD

Horecanieuws: Café Herman in de voet van watertoren Hinthamereinde

Di 22 nov. Café Herman: een eigentijds bruin café in een industriële omgeving. Dat is het plan voor de eerste twee verdiepingen van de watertoren aan het Hinthamereinde. 1 mei gaat de horecazaak open, als alles volgens plan verloopt.

Door Bart Gotink

Initiatiefnemers van het café zijn Karlijn van Ballegooijen en Fiona Reinaerts. De twee werken al jaren samen in het Mariapaviljoen, bij winkelcentrum de Arena. Daar zijn ze al vanaf de start bij betrokken. Nu willen de twee dus aan het werk in een andere rijksmonument, de watertoren. En in een andere rol. „We gaan het nu zelf doen”, aldus Van Ballegooijen

Denkbeeldige gastheer
Café Herman is de denkbeeldige gastheer, verklaart Reinaerts de naam. „Als twee vrouwen een horecazaak gaan runnen, wordt toch al gauw gedacht aan roze en liflafjes. Die sfeer willen we hier juist niet. Herman staat voor een stoere, warme tent.” Het wordt industrieel, maar niet te kil en strak, aldus Reinaerts. Vandaar ook het ‘zachtere’ van een bruine kroeg. De zaak moet dagelijks van 9 tot 23 uur open zijn.

Terras rondom toren
De verdieping wordt na een verbouwing komende maanden opengewerkt. De eerste verdieping bestaat daarmee goeddeels uit een vide. Beneden komt een keuken en een koffiebar, vooral voor de broodjes en lunches overdag, terwijl boven vooral de bar met verschillende (speciaal)bieren en hapjes komt. Binnen (108 vierkante meter) is, naast staan aan de bar, ook plek voor rond de 66 zitplaatsen. Om het complete rechthoekige gebouw heen is ruimte voor een terras met in totaal 40 tot 50 zitplaatsen.

Geschiedenis
Er blijft binnen ook nog iets van de watertoren zichtbaar: midden door de zaak lopen nog buizen die dienst deden als toe- en afvoer. Daaraan zit nog een groot rad om de buizen dicht te draaien. „We kijken nog of we meer van de geschiedenis in binnen terug kunnen laten komen”, aldus Van Ballegooijen. Het rijksmonument uit 1885 doet al sinds 1975 geen dienst meer als watertoren. Sindsdien zijn er onder meer een lift, een nieuwe trap en nieuwe ramen in het gebouw geplaatst. Op de eerste twee verdiepingen komt nu dus horeca: op de daarboven gelegen vloeren zijn kantoren gevestigd. De 33 meter hoge rechthoekige toren heeft bovenin nog steeds twee ijzeren waterreservoirs.

Logo
Komende maanden zal er nog crowdfunding gehouden worden, als staat dit doorgaan van het hele project niet meer ter discussie. Van Ballegooijen: „We willen daarmee bijvoorbeeld vooral eigen koffiekopjes laten maken, of ander servies met een eigen logo.” De buurt lijkt alvast tevreden, aldus de initiatiefnemers. Reinaerts: „Met Open Monumentendag mochten we al een barretje binnen zetten en zo hebben we omwonenden kunnen vertellen over onze plannen. Er zijn die dag 600 mensen binnen geweest, dus dat was een groot succes.”

Volledig scherm
De Watertoren in Den Bosch is van de buitenkant al opgeknapt. Nu kan de binnenboel gedaan worden.
Volledig scherm
Watertoren Hinthamereinde © Bart Gotink/BD