Horecanieuws: De ketels glimmen nog: stadsbrouwerij Jongens van de Wit open
Do 5 jan. De ketels glimmen nog, de helft van de 14 tapkramen is gevuld en de crowdfunding heeft meer dan een ton opgeleverd: Stadsbrouwerij Jongens van de Wit kan aan de slag.
Door Bart Gotink
De historie van het pand wordt gerespecteerd. En dus hangen er houten vaten boven de bar en zijn de trappen en vides van ‘eenvoudig, kwalitatief staal’. Staal dat ook gebruikt werd toen onder de sheddaken in het Paleiskwartier nog een goederenloods zat, zo vertelt Erwin de Wit.
Biersommelier
Maar een goederenloods is het niet meer, zo laat de initiatiefnemer van stadsbrouwerij Jongens van de Wit zien bij een rondleiding door het laatste gevulde sheddak. Want beneden staat een bar en zijn zitplaatsen, boven is een compleet brouwhuis. Daarmee is de brouwerij en café ineen klaar om te starten. Klaar om bieren te verkopen, maar De Wit is ook klaar om zijn kennis over bieren te verspreiden met de masterclasses die de biersommelier wil gaan geven. „Dat kan gaan om proeven, maar ook over het brouwproces. Verder werken we aan een brouwersopleiding samen met de HAS.”
800 kilo
In het pand worden straks negen bieren gebrouwen, van een Bossche Blondje tot Bossche Duisternis, door 3 brouwers. Het brouwen gaat in ketels van 1000 liter. Die glimmende ketels op hun plek krijgen, was nog geen makkie. De Wit: „Ze wegen 800 kilo, leeg. Dat past alleen door de nooduitgang. En om de ketels op de vide te krijgen, hadden we speciaal materiaal nodig voor het zware werk.”
Geluid
Maar het brouwhuis staat nu boven. Als gast kun je van dichtbij kijken naar de brouwketels, al zal het echte brouwwerk ‘s morgens voor opening plaatsvinden. „Dat heeft vooral te maken met het zoemende geluid dat de pomp maakt. En het langst duurt het rusten. Het bier moet vijf tot acht weken in tanks blijven zitten”, aldus De Wit. Helemaal af is de brouwerij cq café nog niet: boven de bar komen nog bijvoorbeeld ook nog nieuwe biervaten te hangen en de buizen die rechtstreeks van het brouwhuis naar de tap moeten leiden, liggen er nog niet. Deze werden onder meer gefinancierd met de succesvolle crowdfundingsactie, waarbij 104.000 euro werd opgehaald.
14.000 liter
De brouwers hopen het eerste jaar veertien keer te kunnen brouwen, wat neerkomt op 14.000 liter eigen gebrouwen bier. Daarnaast worden nog andere bieren verkocht in het café, waar plek is voor ruim honderd man. Nog voor de lunch gaat het café dagelijks open, want er zijn ook maaltijden en koffie te krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Tante Pietje wil in juli open na verwoestende brand met miljoen aan schade: ‘Personeel al ingeroosterd voor de zomer’
's-Hertogenbosch -
PREMIUM
In de Bossche spoorzone gaat de komende jaren enorm veel gebeuren, maar wat precies?
DEN BOSCH - 15.000 nieuwe woningen, een vernieuwd station, een nieuwe brug over de Dieze en nog veel meer. Aan de hand van acht vragen legt wethouder Mike van der Geld (D66) uit wat er de komende jaren allemaal te gebeuren staat in de Bossche spoorzone.'s-Hertogenbosch -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
PREMIUM
Opnieuw verdwijnt winkel uit oude V&D-pand in Den Bosch
DEN BOSCH - Een aderlating voor de Bossche binnenstad: winkelketen de KOOPman verdwijnt. Na het faillissement van Hudson’s Bay staat het voormalige pand van V&D aan de Schapenmarkt opnieuw leeg.'s-Hertogenbosch
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
-
-
PREMIUM
Verhuurder over kritiek op kamelen bij intocht met Driekoningen: ‘De lol gaat er vanaf’
DEN BOSCH - De stichting Driekoningen ’s-Hertogenbosch lijkt op zoek te moeten naar een andere verhuurder van kamelen voor de intocht. Eigenaar Dave van Boxtel is het niet eens met de kritiek van de Partij voor de Dieren. -
PREMIUM
De stad van Niels Geers: ‘Iets moois gemaakt van de Snellestraat’
DEN BOSCH - Niels Geers is eigenaar van The Legends, de sportsbar in de binnenstad. ,,Sportkijken in combinatie met een goed glas bier is een prachtig concept.”