Volledig scherm
Impressie van het nieuw te bouwen hotel Tribute by Marriott in het Paleiskwartier © PBV Architects

Hotel Paleiskwartier Den Bosch krijgt restaurant op dak, toren van 50 meter en verbinding met Paleisburg

Vr 7 sep. Het hotel in het Paleiskwartier krijgt een toren van vijftig meter hoog. Op het dak van het hotel komt één van de twee restaurants die het vijfsterrenhotel straks moet gaan tellen. Dat blijkt uit een presentatie van de plannen door de architect voor de welstandscommissie. 

Volledig scherm
Impressie van het nieuw te bouwen hotel Tribute by Marriott in het Paleiskwartier © PBV Architects

Door Bart Gotink

,,Een nieuwe opdrachtgever en dus een nieuwe plan", zo sprak architect Wolbrand van der Vis van PBV Architects tijdens de presentatie. Want het nieuw te bouwen, luxere Tribute by Marriott-hotel wordt een stukje groter dan de nooit uitgevoerde plannen voor een InterCity Hotel met drie sterren op dezelfde locatie. Zo wordt het hotel een verdieping hoger én krijgt het een stuk hogere toren van vijftig meter. Daarnaast komt op het dak van het hotel, dat 168 kamers moet gaan tellen, een restaurant dat uitkijkt over de stad. 

Rechtstreekse verbinding met brug

Volledig scherm
Impressie van het nieuw te bouwen hotel Tribute by Marriott in het Paleiskwartier © PBV Architects

Dat restaurant, dat nadrukkelijk ook bedoeld is voor mensen die niet in het hotel slapen, is toegankelijk via een lift door de toren, zo is het idee. Met een halfrond dak en veel glas in de constructie moeten bezoekers een weids uitzicht over de stad hebben. Op het dak komt ook een terras. Het is overigens niet het enige restaurant in het hotel. Ook in de plint op de begane grond moet een eetgelegenheid komen voor zowel hotelgasten als passanten. In de plint zal ook het publieke deel van het hotel zijn, met de lobby en een fitnessruimte.

Bovenin de toren moeten verder nog enkele kantoorruimtes komen. De plint wordt in het deel waar de toren staat iets hoger. Dat maakt het mogelijk  om rechtstreeks vanuit de Paleisbrug het hotel in te lopen, een tweede entree voor het gebouw. Een ingang op de Paleisbrug was eerder ook het plan bij bioscoop Kinepolis, gelegen aan de andere kant van de brug. Om praktische redenen is dat momenteel echter enkel een nooduitgang.

Één kleur baksteen

De welstandscommissie was over het algemeen enthousiast over het ontwerp. Vooral het idee om rechtstreeks vanuit de brug het hotel in te kunnen, werd 'een geweldige plus' genoemd. ,,Zou de entree hier niet juist groter uitgevoerd kunnen worden", vroeg een lid van de commissie zich af. 

Verder wilde de welstandscommissie weten hoe het gebouw past in dit gebied, nu deze een verdieping hoger wordt. Daarmee past het qua hoogte namelijk niet meer naadloos in het rijtje kantoorpanden langs de Magistratenlaan. Dat geldt ook voor de toren, die lager is dan de Jheronimustoren maar hoger dan de andere gebouwen in de omgeving. De architect wees er echter op dat enkel strakke gebouwen ook maar 'een steriel beeld' zouden geven. ,,De samenhang zit hem bijvoorbeeld wel in de gebruikte materialen", zo sprak Van der Vis. Het pand wordt opgetrokken uit één kleur baksteen. 

Er zijn al jaren plannen voor een hotel in het Paleiskwartier, maar steeds bleven deze steken. De Eden Hotel Group en Hilton hadden uiteindelijk geen interesse. Voor de bouw van een InterCity Hotel werd lange tijd een investeerder gezocht, maar nooit gevonden. Voor het nieuwste plan van Marriott is de grond echter al aangekocht en de exploitatie al rond. De bedoeling is dat eind van dit jaar of begin 2019 de bouw begint. Er komen ongeveer tweehonderd mensen te werken, zowel ambulant als in vaste dienst.

Blogs