Volledig scherm
Willem van den Berg (midden) krijgt steen en hout uit de Kleine Winst overhandigd. © Bart Gotink/BD

Hout en steen uit De Kleine Winst verdwijnt in exclusief horloge Jeroen Bosch

Wo 11 okt. Hoe wordt het horloge over Jeroen Bosch nog net iets bijzonderder? Verwerk er hout en steen uit De Kleine Winst in, het voormalige atelier van de schilder, zo dacht horlogebouwer Willem van den Berg. En dus kreeg hij woensdag een houten balk uit 1463 en stenen uit de middeleeuwse kelder van het pand op de Markt cadeau.

Door Bart Gotink

Volledig scherm
Het horloge © Willem van den Berg

En achter al die delen zit weer een verhaaltje, dat bouwhistoricus Ronald Glaudemans vertelt bij de overhandiging. ,,Het stuk hout is een vloerdeel uit de kap die in 1462 is gebouwd in De Kleine Winst. Uit de tijd van Bosch dus. De stenen zaten los in de kelder, en komen uit een stuk muur waar ooit een doorgang was naar het buurpand." En dan kreeg de horlogebouwer ook nog anderhalve liter water, uit de waterput voorin het pand.

Willem van den Berg nam het allemaal in ontvangst voor zijn Jeroen Boschhorloge. Het prototype daarvan is net af, na drie jaar denken en werken aan het uurwerk. Hij heeft er al drie van verkocht, die nog overigens nog wel gemaakt moeten worden. Hij is bezig 'het vierde exemplaar te verkopen' van het horloge. Levertijd: een half jaar. Maar dan krijg je wel een mooi tijdsbeeld, een echt authentiek stuk, zo stelt Van den Berg, die eerder dit jaar na decennia met zijn atelier uit de stad vertrok.

Centraal in het Boschuurwerk staat de uil uit de tekening 'Het woud heeft oren, het veld heeft ogen'. En vooral de details, onder meer om het bos levend te krijgen, maken het een arbeidsintensief klusje. En om dat horloge nog wat mooier te maken: Het gruis van de stenen en de splinter hout worden verwerkt in een reservoir in de kast van de horloges verwerkt. Het water, dat zal waarschijnlijk in losse flesjes bij het boek met het horloge geleverd worden.

Wat dat kost? 15.000 euro. Van den Berg: ,,Maar dan heb je wel een museaal stuk."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement