Volledig scherm
Het nieuwe ontwerp voor Theater aan de Parade van UNStudio. © UNStudio

Is er überhaupt nog een weg terug met het theater?

Do 1 dec. En zo lijkt het erop dat de discussie weer van voor af aan begint. Renoveren we het oude theater? Zetten we hem toch maar neer in het Paleiskwartier? Of is de kostenoverschrijding balen, maar moeten we gewoon accepteren dat een theater een duit centen kost?

Door Bart Gotink

Representatief zal het niet zijn, maar bijna 80 (!) procent van de sitebezoekers gaf in een poll gisteren aan het eens te zijn met de stelling dat de bouw maar beter niet door kan gaan, nu het rekenmachientje richting 66 miljoen euro gaat.

Station gepasseerd
Vooral het politieke proces wordt in de reacties op de site gewantrouwd. Het plan wordt goedkoop voorgesteld, en zodra de gemeenteraad akkoord is, komt de aap uit de mouw, vermoeden velen. Op het moment dat er geen weg meer terug is. Want hoe kan een theater in twee jaar elf miljoen euro duurder worden? „Als ze het juiste bedrag hadden voorgelegd aan de raad, was waarschijnlijk afgeschoten”, aldus een reactie van Andre. „Het heeft geen zin om te mauwen. Ondanks de aanwezigheid van betere locaties is dit station gepasseerd, en heeft Den Bosch over een aantal jaar weer een mooi en duur theater”, aldus een Bosschenaar.

Miljoenen
De weg terug, die is er echter wel. Er moet tenslotte nog besloten worden wie er mag bouwen en voor welk bedrag. De vraag is vooral of we zin hebben in nog een paar jaar discussie, nog een paar jaar een (niet gerenoveerd) theater en een verliespost die ook bij het schrappen van de bouw al in de miljoenen zal lopen.

Zorgelijk
„In ieder geval ben ik blij dat het theater aan de Parade blijft staan en niet verhuist”, zegt J. „Kosten stijgen bij een groot bouwproject altijd. Voor mijn gevoel hoort dat er bij. Maar ik maak me zorgen over hoe mensen reageren. Na jaren van bezuinigen en versoberen snap ik de Bosschenaren wel als ze hun vertrouwen in de politiek verliezen. Dat is pas zorgelijk.”