Volledig scherm
Arjen Jaarsma woont met zijn vrouw Petra van den Boorn op de hoogste verdieping in de Jheronimustoren. Zij hebben trillingsoverlast van de afzuiging van het dak. © copyright Marc Bolsius

Italiaans restaurant wil naar Paleiskwartier, maar bewoners van toren vrezen terugkeer trillingen

Di 3 okt. Een Italiaans restaurant wil zich vestigen in de plint van de Jheronimustoren, tot gruwel van twee bewoners die dit koste wat kost willen voorkomen.

Door Bart Gotink

Volledig scherm
De installatie op het dak van de Jheronimustoren die voor overlast zorgt, aldus de bewoners van de bovenste appartementen. © Arjen Jaarsma

Precies daar waar de bewoners van het bovenste appartement van de Jheronimustoren al bang voor waren, lijkt bewaarheid te worden. Er komt een nieuw restaurant in de plint van de toren in het Paleiskwartier. Maar zolang er nog een trillende afzuiging op het dak staat, gaan de bewoners alles proberen om dit tegen te houden.

Arjen Jaarsma en Petra van den Boorn wonen in één van de twee appartementen op de bovenste verdieping van de toren aan de Hofvijver. Toen Smaaklokaal Hutten nog in de plint van het gebouw een horecazaak had, gaf de afzuiging op het dak trillingen in hun appartement. ,,Dat geluid was het beste te omschrijven als het geluid dat een ouderwetse koelkast maakt", vertelde Jaarsma eerder in deze krant. Een rechtszaak om de trillingen op te lossen is momenteel voor een half jaar geschorst door de rechtbank om bewoners, gemeente en eigenaar van de horecaruimte Jheronimus BV de tijd te geven tot een oplossing te komen. Dit leidt momenteel nog nergens toe, zo stelt Jaarsma zelf vast. Hij wil komende tijd dan ook alle mogelijke juridische middelen gaan inzetten om de trillingen weg te krijgen. 

Naar alle waarschijnlijkheid keert er binnenkort een Italiaans specialiteitenrestaurant terug in het leegstaande pand. Daarmee vrezen de bewoners dat ook de trillingen terugkeren en dus bereiden zich voor op meer (juridische) procedures. ,,Zolang er niet met ons gesproken wordt over een oplossingen en Jheronimus BV niet met ons wil praten, zullen we bezwaar maken tegen de exploitatievergunning en de terrasvergunning", zo waarschuwt Jaarsma alvast.

Aspirant-huurder

Michaal Klaassen van Klaassen horecamakelaardij bevestigt dat gesproken wordt met een nieuwe huurder, maar 'er is nog geen handtekening gezet', benadrukt hij ook. ,,En tot die tijd staat nog niks vast". De komende juridische procedure is voor de makelaar in elk geval geen reden af te wachten. ,,We hebben de bezwaren van de bewoners ter kennisgeving aangenomen en aan de aspirant-huurder melden we wat relevant is." Zelf is Klaassen geen partij in de juridische zaak tussen de gemeente en de bewoners. ,,Ik ben er ook niet deskundig in. Maar vooralsnog hebben de bewoners drie procedures verloren. Ik denk niet dat dat straks anders zal zijn."

De bewoners richten hun rechtszaak tot nu toe nog tegen de gemeente. Volgens de twee is er namelijk nooit een vergunning aangevraagd voor de verankering van de afzuiging, waarna de trillingen ontstonden. De gemeente en eigenaar Jheronimus BV oordelen dat een vergunning ook niet nodig is. Een woordvoerder van Jheronimus BV gaf gisteren aan 'goed overleg te hebben met alle partijen'. Verder willen ze niet inhoudelijk reageren.