Volledig scherm
Van het regenboogzebrapad blijft soms weinig meer over © Bart Gotink/BD

Jaarlijks verven van regenboogzebrapad Den Bosch is ‘niet ideaal', maar het pad blijft wel 2022

Vr 17 mei. Nee, ideaal is het niet dat het regenboogzebrapad voor het station in Den Bosch jaarlijks geverfd moet worden. Maar om dat het wel een ‘opvallende en gewaardeerde locatie’ is, verft de gemeente het pad nog wel bij tot in elk geval 2022.

Door Bart Gotink

Dat laat de gemeente weten in antwoorden op vragen van D66. Die partij had gevraagd om een duurzamere oplossingen, zoals bijvoorbeeld  gekleurde straatstenen of een zebrapad met ledverlichting. 

Volgens de gemeente is het jaarlijks verven nodig vanwege de stenen die liggende rondom de rotonde bij de draak. ,,Het natuursteen heeft een relatief gesloten oppervlak, waarop de verf lastig hecht", schrijft B en W. ,,Daarnaast wordt het pad veel belopen geveegd, waardoor slijtage sneller optreedt.” Geschat wordt dat er dagelijks ongeveer 15.000 voetgangers van station naar centrum over de kleuren wandelen.

Volledig scherm
Het regenboogzebrapad bij het station. © copyright Marc Bolsius

Vorige week nog gekleurd

Hoewel niet optimaal, wil de gemeente toch nog even doorgaan met het verven, omdat het een ‘opvallende, niet te missen en gewaardeerde locatie’ is. ,,Vanuit die optiek voldoet het regenboogpad uitstekend aan haar doelstelling: zichtbaarheid geven aan, en bespreekbaar maken van problematiek LHBT’ers." Het pad werd toevallig vorige week nog opnieuw gekleurd. 

Daarom wordt het pad in elk geval geveegd zolang het programma van Den Bosch Regenboogstad (2019 – 2022) loopt. Daarna wil de gemeente wel op zoek naar een duurzamere oplossing. Gedacht wordt dan echter eerder aan bijvoorbeeld een regenboogbank op een prominente plek in de stad. 

Blogs