Volledig scherm
Jeannette Van de Loo - Van den Heuvel © Privé

Jeannette neemt na 50 jaar afscheid van volkscafé De Druif: 'Mede door ons leeft de kermis weer een beetje'

Di 28 aug. Met het tekenen van de papieren heeft Jeannette van de Loo - Van den Heuvel dinsdag definitief afscheid genomen van Café De Druif. Het volkscafé aan de Markt was 50 jaar in bezit van de familie en was zo een onlosmakelijk onderdeel van de vele feesten, maar ook de diepe dalen van de familie.

Door Bart Gotink

Volledig scherm
Riek Wolfs - Van de Loo overleed in 2013 © Privé

Het is 1969 als het echtpaar Van de Loo met Leo Wolfs nachtzaak De Pijp koopt, op de hoek van de Markt en de Kolperstraat. De nachtclub wordt omgebouwd tot dagzaak De Blauwe Druif. Maar wie denkt dat een dagzaak tot minder feesten leidt, heeft het mis, zo herinnert dochter Van de Loo - Van den Heuvel zich nu. Want De Blauwe Druif is gelijk een hit. Haar inmiddels overleden zus Riek Wolfs - Van de Loo vertelde in 2010 nog in deze krant dat die eerste jaren 'de mooiste tijd waren'. ,,Toen hier het verplegend personeel en de geitenwollensokken zaten. Die kwamen recht uit de nachtdienst hierheen, uit Voorburg, uit het Groot, tot uit Breda toe. Om twaalf uur werd hier de polonaise gelopen.'' Wekelijks gingen er 25 tot 30 fusten doorheen.

Hip café

Volledig scherm
Jeannette van de Loo - Van den Heuvel en Rudy van der Zande © Privé
Volledig scherm
Borrel- en eetcafé De Druif. © Google Maps

De eerste jaren baatten de ouders van Riek en Jeannette de zaak uit, later nemen schoonzoon Leo Wolfs en Riek het stokje over. Wat blijft is de gezelligheid, de ontmoetingsplek, vertelt Jeannette nu, al neemt het publiek wel langzaam af. Dramatische familieomstandigheden - drie kinderen van Jeannette en Riek overlijden nog voor hun veertigste - zorgen ervoor dat het bij Riek niet meer gaat. Want ook het uitgaansgedrag verandert juist in die tijd. En het ziekenhuis verlaat de stad. Er wordt een poging gedaan een eetcafé van de zaak te maken, wat in het begin stroef loopt. De schulden lopen op, de brouwer wil geld zien. Er volgt een kort geding en uitzetting dreigt. De brouwerij hint al op een hip café op de plek.

Maar dat kon Jeannette, die ook jarenlang het Wapen van Rosmalen uitbaat, niet aanzien. Ze neemt De Blauwe Druif over, met hulp van met Rudy van der Zande, bekend van de meubel- en gordijnenzaak aan de Rijnstraat. De naam wordt verkort tot De Druif en er komen wat nieuwe kussens, maar het bruin café blijft. Samen met Riek gaan ze verder met de zaak en de stijgende lijn wordt weer ingezet. ,,De feesten waren daarbij de kers op de taart", aldus Jeannette. Ze noemt carnaval, het levenslied en de dweilorkesten. Maar vooral ook de kermis, waar De Druif een tiendaags muziekprogramma heeft. ,,De kermis leeft weer een beetje. Dat hebben we toch samen met Bert Henkelman van Café Paternoster gedaan." 

Spanje

Drie jaar na de overname van De Druif door Jeannette overlijdt haar zus Riek, op 66-jarige leeftijd. Jeannette is nu 63, en wil daarom stoppen 'nu ze nog fit is'. Ze zal nog vaak koffie komen drinken in De Druif, dat weet ze zeker. Maar ze heeft geen zin meer in 'het gezeik'. Gedoe met personeel, met de rigide regels van de gemeente, met het geneuzel over vergunningen. Sinds dinsdag is de zaak daarom overgedragen aan Peter Holterman, mede-eigenaar van borrelcafé 't Root. Voorlopig verandert er nog eventjes niks, behalve dat er na 50 jaar geen Van den Heuvel meer aan het roer staat. 

Jeannette: ,,Binnenkort ga ik trouwen. Daarna gaan we naar ons appartement in Spanje. Zo lang ik nog niet achter een rollator aanloop, ga ik daar nu eerst eens van genieten."