Volledig scherm
Etiket van het Houdoe & bedankt bier van D'n Draok © D'n Draok

Kadootje voor wijndrinker Ton Rombouts: twee verschillende 'Houdoe & Bedankt' bieren

Ma 28 aug. Twee Bossche bierbrouwers kwamen tot hetzelfde idee: een afscheidsbiertje brouwen voor Ton Rombouts. En beide brouwers hadden zelfs exact dezelfde naam bedacht. Wat doe je als je daar achter komt? Dan stop je de bieren gewoon samen in één pakket.

Door Bart Gotink

En zo krijgt Rombouts niet één, maar twee afscheidsbieren. Het bestellen van een 'Houdoe en bedankt-je' in de kroeg kan zo tot twee compleet verschillende gerstenatjes leiden. ,,Neem je die van Brouwerij D'n Draok dan krijg je een klassiek Belgische dubbel," aldus Paul Kitzen van D'n Draok. ,,Neem je de versie van Brouwerij Boegbeeld dan krijg je een wat gewaagdere Rogge pale ale."

2000 liter per brouwer

Volledig scherm
Janneke Pieters, brouwmeester van Brouwerij Boegbeeld. © copyright Olaf Smit

Bij de verhuizing van brouwerij Boegbeeld kwamen beide kleinere bierbrouwerijen erachter dat ze dezelfde plannen hadden.  En dat was niet nog eens voor het eerst. Kitzen: ,,In de toekomst hebben we daarom maar afgesproken dat een goed idee gelijk gedeeld wordt. Wie het eerst komt, mag het uitvoeren." 

Maar bij de Houdoe-en-Bedankt-bieren was die uitvoering al gestart, want in totaal wordt er in eerste instantie zo'n 2000 liter van het afscheidsbier gebrouwen, per brouwer welteverstaan. Kitzen: ,,We gaan de bieren nu gezamenlijk in één pakket aanbieden bij bijvoorbeeld de VVV. In totaal zijn onze bieren straks op zeker 21 locaties te krijgen. Dat is inclusief de horeca." En als het een succes blijkt, dan blijven die bieren gewoon in het assortiment. 

Wijndrinker

Maar eerst moeten de biertjes nog aan Rombouts zelf uitgereikt worden. Kitzen hoopt dat dit lukt tijdens zijn officiële afscheid op de dertigste. Direct daarna is het bier dan voor een ieder te koop. Kitzen: ,,En als het tijdens zijn afscheid niet lukt, proberen we het een weekje eerder." Of de smaak van de bieren eigenlijk wel met Rombouts is afgestemd? Kitzen: ,,Volgens mij is hij eigenlijk meer een wijndrinker... Maar het komst vast goed. Met carnaval drinkt hij toch ook wel eens een pilsje?"

Volledig scherm
Paul Kitzen van brouwerij D'n Draok © copyright Olaf Smit