Volledig scherm
Impressie van de nieuwe Kentucky Fried Chicken op de woonboulevard in Den Bosch © XS Architecten

KFC op Bossche woonboulevard? Slaapwinkels vrezen voor parkeeroverlast en aanzien

Wo 28 feb. Auping en Swiss Sense maken bezwaar tegen de komst van de Kentucky Fried Chicken (KFC) op de woonboulevard in Den Bosch. De slaapwinkels vrezen in een dode hoek terecht te komen en zijn verder bang voor parkeeroverlast en het aanzien van de woonboulevard.

Door Bart Gotink

Vorig jaar diende het kiprestaurant een aanvraag in om zich te vestigen in het pand op de hoek van de Reitscheweg en de Tinnegietersstraat, waar voorheen Carglass zat. Als het aan het fastfoodrestaurant ligt komt daar onder meer een drive-thru, wat ten koste gaat van dertien parkeerplaatsen.

Auping en Swiss Sense komen achter die drive-thru te liggen, uit het zicht van voorbijgangers, zo vrezen de beddenzaken. ,,Er komt een drie meter hoge bestelpaal, drie tot zes meter hoge vlaggenmasten en andere palen die allemaal attentiewaarde hebben", zo sprak M. van Gerwen, juridisch adviseur van Auping, woensdagavond op een zitting van de gemeentelijke bezwarencommissie. ,,Daar moeten klanten straks omheen om bij de winkels te komen. Optisch eindigt de woonboulevard straks bij de KFC." 

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Het hoekpand waar Kentucky Fried Chicken graag een vestiging wil. Rechts moet de drive-thru komen. Daarachter (richting de MediaMarkt) liggen Auping en Swiss Sense. © Google Maps

65 transacties per uur

Volledig scherm
Impressie van de Kentucky Fried Chicken © XS Architecten

,,Klanten willen gewoon graag zo dicht mogelijk bij de winkel parkeren", zo sprak ook Esther Kleine van Auping. Ze vreest dat klanten straks helemaal om de drive-thru heen moeten lopen, om bij haar zaak te komen, omdat de plaatsen voor haar winkels zijn ingenomen door restaurantgasten. Het restaurant zelf rekende eerder voor dat er ook tijdens de drukste uren (65 transacties per uur) voldoende parkeerplaats is. ,,De bezoekerspiek ligt bovendien buiten de openingstijden van de winkel", zo stelde Eefje Bommel, vertegenwoordiger van KFC.

De beddenzaken vinden ook dat de KFC helemaal niet past binnen het bestemmingsplan en daarmee op de Bossche Woonboulevard. ,,Dit is een woonboulevard in het hogere segment. Nu komt daar plots fastfood", zo sprak Van Gerwen. Volgens Van Gerwen valt het kiprestaurant niet in categorie II (onder meer op winkel aansluitende cafetaria, snackbar of shoarmazaak), zoals nu aangevraagd, maar in categorie I (onder meer op winkel aansluitende pizzeria’s of (afhaal)restaurants). Van Gerwen: ,,Onder meer de drive-thru zorgt ervoor dat gasten hun eten ergens anders kunnen nuttigen. Daarmee heeft deze KFC een hele andere uitstraling dan horeca in categorie II." Daarmee vinden de slaapwinkels dat een andere vergunning moet worden aangevraagd in plaats van de huidige omgevingsvergunning.

De gemeente en KFC denken juist dat de komst van de zaak ervoor zal zorgen dat bezoekers straks een stuk langer op de Bossche woonboulevard blijven. Het aanbod en de diversiteit aan horeca op de Bossche woonboulevard blijft daarbij al jaren achter, vergeleken met woonboulevards in de regio, stelt de gemeente. Een fastfoodzaak moet de Bossche boulevard dan ook minder kwetsbaar maken.

Volledig scherm
De beoogde locatie voor een Kentucky Fried Chicken © Google Maps

Bommel van KFC gaf nog wel aan de bezwaren van de buren te 'betreuren'. ,,We willen een goede buur zijn. We denken dat er behoefte is aan deze formule en dat we geen negatieve invloed hebben op zaken als de leefbaarheid en leegstand. En ook afval ruimen we goed op. Daar hebben we veel ervaringen mee op andere locaties."

De bezwarencommissie brengt over een paar weken een advies uit.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs