Volledig scherm
Pepita Steins Bisschop voor het pand waar kindertheater Pietepaf komt in de Stoofstraat © Bart Gotink/BD

Kindertheater Pietepaf strijkt neer in stad: 'Er bestaat geen eerlijker publiek dan kinderen'

Di 13 ma. Het mag dan maar een klein pandje zijn, voor Pepita Steins Bisschop is het genoeg. Aan de Stoofstraat begint zij- na een verbouwing - in april met kindertheater Pietepaf. Met door Pepita zelf geschreven voorstellingen voor kinderen, maar ook workshops mét kinderen. 

Door Bart Gotink

,,Er bestaat geen eerlijker publiek dan kinderen, met al hun verwondering en rijke fantasie", zo verklaart Steins Bisschop haar drijfveer om toneel te maken met en voor de kleintjes. Maar de initiatiefnemer van Pietepaf uit Heeswijk-Dinther voelt ook de noodzaak om 'kinderen te helpen ontwikkelen' nu er afgelopen jaren in het onderwijs 'zo gekort is op creativiteit'. ,,Het is belangrijk dat kinderen zichzelf ook creatief ontwikkelen. Daar worden kinderen zelfverzekerder van. Een kind kan goed zijn in hockey of voetbal, maar ook in toneel." Dat weinig ouders dat zo zien, laat volgens haar ook wel zien dat drama 'niet altijd belangrijk wordt gevonden'. 

Tijd om daar een klein beetje verandering in te brengen. Na acht jaar in Amsterdam te hebben gewoond - waar Steins Bisschop onder meer de toneelschool doorliep - miste de 31-jarige het Brabantse toch wel. En waar in Amsterdam genoeg kindertheater is, is daar in Den Bosch nog ruimte voor, zo schat ze zelf in in. En dus start ze hier een theater op een vaste plek in de Stoofstraat. Het kleine pandje (vijftig vierkante meter) naast kinderboekenwinkel Nooitgenoeg biedt ruimte aan een podium en een publiek met plek van maximaal 30 grote en kleine mensen. Wat er straks te zien is in het kleine theatertje? ,,Ik hou van sprookje en kinderboeken. Het mag van mij dus best een beetje Disney, inclusief de onderliggende grapjes die voor de ouders bedoeld zijn. Voor hen moet het ook leuk zijn om naar te kijken". 

Hans en Grietje

De eerste voorstelling, geschreven dus door Steins Bisschop zelf, is die van Hans en Grietje, gespeeld door twee acteurs van het Koning Willem I College. In eerste instantie is het de bedoeling dat er elke zaterdag en elke zondag twee voorstellingen zijn, voor kinderen van 2 tot 8 jaar (toegang: acht euro). Doordeweeks moet er dan ruimte zijn voor workshops en ook kinderfeestjes behoren tot de mogelijkheden.

Plannen voor de toekomst zijn er genoeg. Steins Bisschop ziet graag samenwerking met de toneelscholen in Den Bosch, of bijvoorbeeld een voorstelling van het kindertheater in verzorgingshuizen. ,,Jong en oud verbinden, dat vind ik een mooi thema. Maar dat is wel iets voor de toekomst: eerst maar eens met het theater zelf aan de slag."

Volledig scherm
Pepita Steins Bisschop voor het pand waar kindertheater Pietepaf komt in de Stoofstraat © Bart Gotink/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs