Volledig scherm
Klussen om van het brugwachtershuisje een koffietentje te maken, rechts architect Anna van der Wedden. © copyright Marc Bolsius

Koffie op tien vierkante meter: De Camping wordt het kleinste koffiezaakje van Den Bosch

Do 10 mei. Het is maar tien vierkante meter, maar toch zit in dat vlak vanaf begin juni een heus koffiebarretje. Het brugwachtershuisje bij de Orthenbrug wordt momenteel omgebouwd tot De Camping, een piepklein horecatentje met een paar zitplaatsen en coffee to go. 

Volledig scherm
Architect Anna van der Wedden tekende voor het brugwachtershuisje van de Orthenbrug een Coffee to Go © Annarchi

Door Bart Gotink

Volledig scherm
Het brugwachtershuisje bij de Orthenbrug, een jaar geleden © Bart Gotink/BD

Het wordt nu dan toch werkelijkheid, dat plan dat architect Anna van der Wedden ruim een jaar geleden tekende. In het brugwachtershuisje van de Orthenbrug - een huisje waar Van der Wedden zelf vanuit haar voorraam op uitkijkt - wordt omgebouwd tot koffiebarretje. Vrijwilligers werken hard om van de tien vierkante meter iets te maken. 

Kleinste project
Wat er in het pandje past, wil Van der Wedden best even laten zien als ze binnen staat. Maar lang duurt zo'n rondleiding niet. ,,Dit is het kleinste project waar ik ooit aan gewerkt heb. Daar komt een mooie houten hoekbank met wat zitplaatsen, hier een klein keukentje en uiteraard een goede koffiemachine onder het raam". Een raam dat tevens dient als uitgifteluik voor de to go. Dan is er rondom het huisje en bij het water nog wat ruimte voor een bankje, maar dan houdt het wel op. ,,Dus ja, vol is vol", constateert Van der Wedden. ,,Maar in potentie is deze locatie ideaal. Kijk hoeveel volk hier voorbij komt."

Tekst gaat verder onder impressie

Volledig scherm
Een coffee to go voor het brugwachtershuisje © Annarchie

Maar het is dan ook geen puur commercieel project. Het is de bedoeling dat de buurt elkaar in en om het huisje ontmoet. Koffie is goedkoop (waarschijnlijk 1,50 euro, met eigen mok 1 euro), medewerkers zijn allen vrijwilligers en eventuele winst wordt vooral gestopt in het onderhoud van het huisje. Vrijwilligers werken nu ook aan het opknappen en een deel van de nieuwe spullen is geschonken. Van der Wedden: ,,We zoeken eigenlijk nog luifels om de smerige exemplaren te vervangen. En we zouden nog graag hoog gras op het dak zien." 

Breiclub, blind date

Bij het huisje moeten ook buurtactiviteiten plaatsvinden, om 'binnen en buiten te verbinden'. Plannen daarvoor zijn er al genoeg, grotendeels afkomstig uit de buurt. ,,We hebben al aanvragen van een breiclub, een blind date tussen ouderen en jongeren en een klein concertje", zo vertelt Imke van Dillen, die met haar stichting Bossche Brugwachtershuisjes het pandje beheerd. Van der Wedden vult aan. ,,De buitenkant van het pand wordt een soort krijtbord, waarop ook buurtactiviteiten komen te staan."

Tekst gaat verder onder impressie

Volledig scherm
Brugwachterhuisje aan de Orthenbrug © Annarchie

Belangrijk voor Van der Wedden en Van Dillen is dat het huisje - en daarmee een mooi stuk historie van de stad - bewaard blijft. De komende jaren vier jaar mag de stichting het huisje nog beheren en daarmee blijft de koffiezaak vermoedelijk nog even. Van Dillen: ,,We zetten in op de komende vier jaar om dit pandje mooi levend te houden. Wat er daarna komt? Dat zien we wel weer."

Volledig scherm
Klussen om van het brugwachtershuisje een koffietentje te maken © copyright Marc Bolsius
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs