Volledig scherm
Opbouw van Winterland Den Bosch © Bart Gotink

Kogel door kerk: ijsbaan, kerstmarkt, treintje en café op de Parade tijdens Winterland Den Bosch

Vr 24 nov. Het bleef tot het allerlaatste moment spannend, maar inmiddels is zowaar een start gemaakt met de opbouw van een ijsbaan, café, kerstmarkt en kersttreintje rondom Joris' Kerstboom. Welkom in Winterland Den Bosch.

Door Bart Gotink

De aanloop was op zijn zachts gezegd wat hobbelig, en de opbouw begon met een paar uur vertraging, maar inmiddels staat het dan toch vast: er komt gewoon weer een winterevenement op de Parade. Met nul euro subsidie. Wat krijgt Den Bosch dit jaar? ,,Het wordt een winterevenement zoals de stad nooit gehad heeft", zo stelt initiatiefneemster Nicole Vermolen van Winterland Den Bosch. ,,Het lijkt een beetje op Magisch Maastricht, maar dan wat kleiner." Het belangrijkste is de overdekte ijsbaan van 19 bij 25 meter, die midden op het plein komt te liggen. ,,De buitenzijden zijn van glas, dus mensen kunnen er omheen lopen", zo vertelt Vermolen. 

Kersttreintje

Naast de ijsbaan komt een Winterlandcafé te liggen. Daar zullen op zondag artiesten optreden en kunnen andere activiteiten gehouden worden. ,,Geen feesten met harde muziek, maar vooral muziek voor een gezellige kerstsfeer." Verder komt er een overdekte kerstmarkt. Voor de kinderen slingert er een klein kersttreintje over een deel van het plein en is er een kleine draaimolenachtige attractie. 

Door de korte aanlooptijd zijn nog niet alle activiteiten ingevuld. Ook is er nog niet precies bekend wie er allemaal in de kerstmarkt gaan staan. ,,Ondernemers, zangkoren en mensen met goede ideeën kunnen mij daarom altijd benaderen", zo stelt Vermolen. Vermolen hoopt op 1 december al van start te kunnen, maar als dat niet lukt moet het op 2 december zeker zo ver zijn. Winterland Den Bosch duurt uiteindelijk tot en met 7 januari. De ijsbaan hoeft pas voor 14 januari afgebroken te zijn.

Vergunnig

Na het afvallen het Bosch Winter Paradice bleef maar weinig tijd over voor een nieuwe winterfeest. De gemeente laat vrijdag weten dat 'gezien de korte voorbereidingstijd' nog niet alle vergunningen rond zijn.  ,,Omwonenden en ondernemers in de directe omgeving informeren wij hierover. Het aanstaande winterevenement evalueren wij begin volgend jaar. Mede op basis van die evaluatie beraden wij ons dan over een winterevenement voor de komende jaren."

Vermolen hoopt dat het niet bij dit jaar blijft. ,,Nu is het Winterland nog wat kleiner dan mogelijk is. Het liefst rollen we het in de toekomst ook over andere delen van de stad uit. Als een warm lint."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Feesten voor jongeren zijn allang vertrokken naar de randen van Den Bosch
    PREMIUM
    Column

    Feesten voor jongeren zijn allang vertrokken naar de randen van Den Bosch

    Do 19 sep. De Bewonersvereniging Leefbare Binnenstad (BLB) ging maar weer eens vol op het orgel rondom het nieuwe evenementenbeleid. De binnenstad lijdt enorm, de Parade raakt dagelijks beschadigd, de bomen zijn niet meer te redden, al die ‘gigagrote’ vrachtwagens leveren levensgevaarlijke situaties op. Ja, zelfs de meest fanatieke feestganger vindt het wel genoeg, aldus de BLB. En ‘genoeg is genoeg’.

Blogs