Volledig scherm
La Folie Antiek in de Uilenburg in Den Bosch. Op de eerste verdieping vestigt zich Bierbrouwer Boegbeeld © Bart Gotink/BD

'Kutbier' krijgt weer vaste plaats: Brouwerij Boegbeeld naar Uilenburg

Wo 19 apr. Brouwerij Boegbeeld, wereldberoemd in Nederland vanwege het Kutbier, heeft weer een vaste stek gevonden. De brouwerij trekt in een pand in de Uilenburg op de eerste verdieping van antiekzaak La Folie, waar straks 400 liter per week gebrouwen kan worden.

Door Bart Gotink

Daarmee kunnen de twee vrouwen achter de brouwerij weer aan de slag in de eigen ketels. Sinds het vertrek van de brouwers bij Tramkade na een conflict, stonden deze in de opslag. De vrouwen waren de afhankelijk van andere, kleine brouwerijen om genoeg bier te maken. De populariteit overstijgt dan al snel de vraag.

2000 liter

Zo werd er onder meer twee keer 750 liter gerstenat gebrouwen in Kaatsheuvel, vertelt Janneke Pieters van Brouwerij Boegbeeld. De eerste lading was in drie dagen uitverkocht, de tweede lading in drie uur. ,,Maar we konden er ook niet vaker terecht", aldus Pieters. En dus werden de bieren van de brouwer afgelopen maanden gemaakt van Veghel tot Amsterdam. ,,We huurden alleen de installaties, maar deden al het brouwwerk zelf", benadrukt Pieters wel. En in Hillegom, gelegen in de Bollenstreek, konden de brouwers uiteindelijk twee keer 2000 liter brouwen. Dus er is weer een klein voorraadje.

Quote

Het Kutbier liep zo goed, dat we nauwelijks aan het brouwen van de andere bieren toe kwamen

Janneke Pieters

Het Kutbier, vernoemd naar één van de meest gebruikte woorden in het vocabulaire van een Bosschenaar, begon als 'een grapje', aldus Pieters. Maar mede vanwege die naam verkoopt dat dus goed. Dat zet de twee andere bieren van de brouwer een beetje in de schaduw: Siberië en Sjekladebol. Pieters: ,,Het Kutbier liep zo goed, dat we nauwelijks aan het brouwen van de andere bieren toe kwamen. Terwijl die op bierapp Untapped bijvoorbeeld beter beoordeeld worden.” De bieren zijn vooral bij slijterijen en een enkele horecazaak in de stad te koop.

Proeverijen

Nu krijgt de brouwer dus weer een vast gezicht. Na een verbouwing hopen de dames vanaf 3 juni het pand aan de Uilenburgstraat te kunnen betrekken. En dan kan er weer 400 liter per week gebrouwen worden. ,,We kijken ook of we daar proeverijen kunnen houden”, vertel Pieters. ,,Maar voorlopig zal het gaan om besloten bijeenkomsten, omdat er nog geen horecavergunning op het pand zit."

En als het echt storm loopt, dan wil de brouwerijen misschien nog op een andere plek een loods huren. Zodat er voortaan voldoende bier gebrouwen kan worden. Pieters: ,,Maar nu eerst zorgen voor een plek en een gezicht voor onze brouwerij” 

Volledig scherm
De plek waar brouwerij Boegbeeld zich vestigt. © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Antiekzaak La Folie in de Uilenburg in Den Bosch. Op de eerste verdieping vestigt zich Brouwerij Boegbeeld. © Bart Gotink/BD