Volledig scherm
Stemlokaal in Pilkingtons © Bart Gotink/BD

Maar één keus bij de veertig stemhokjes in de stad: het Stedelijk Museum

Do 13 apr. Verkiezingen vinden nog gewoon plaats met papier en een rood potlood, hoe modern de techniek ook is. Maar als er een internetverkiezing is voor een prijs, is het dan ook slim om voor het potlood en een fysiek stembureau te kiezen? 

Door Bart Gotink

,,Echte stembureau's zijn gewoon de beste manier om de stad erbij te betrekken", zo stelt Marcel Ploegmakers, mede-bedenker van de campagne. Want je kan wel social media gebruiken, mailings en andere online campagnes, maar hoe krijg je die stad nou in beweging? Nou, met posters, borden met slogans en heuse stembureaus en -formulieren. Alles met als doel het Stedelijk Museum de Museumprijs te laten winnen. 

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Stemlokaal in boekhandel Van Heinen © Bart Gotink/BD

Het gaat daarbij om een een echte publieksprijs, dus de meeste stemmen tellen. En stemmen kan dus ook in de meer dan veertig stemhokjes, de meeste in de binnenstad. Van de VVV tot de Tramkade en van het Stadskantoor tot Piet Zoomers. Niet dat je op het formulier kunt kiezen voor een concurrent (het Textielmuseum in Tilburg en Boijmans van Beuningen in Rotterdam), want er staat maar één naam op in deze stad. De stembussen zullen dagelijks worden geleegd. En ja, de stemmen tellen gewoon mee. Het winnende museum gaat er met het leuke bedrag van 10.000 euro vandoor.

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Stemlokaal in Eetbar Dit. © Bart Gotink/BD

Een half uurtje posten bij Boekhandel van Heijnen levert niet veel stemmers op (ééntje). Eetbar Dit had vrijdag nog de primeur van het eerste stembureau, nu staat deze enigszins verlaten op de koelkast. En ook Pilkingtons stuwen ze niet actief de opkomst omhoog. 'Eigenlijk heb ik geen tijd om ernaar te kijken', excuseert de bedrijfsleider. Een blik erin leert dat er vier stemmen in zitten. 

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Stemlokaal bij de Muzerije © Stedelijk Museum

Ook bij Graven van Leuven staat zo'n stembureau. Daar verklapt een gast alvast dat ze al twee keer gestemd heeft, één keer online en één keer in het stemhokje ('Mag dat?'). Eigenaar Roland van de Werken wijst de gasten actief op de box, en dus zit er al een stem of 15 in, in slechts een paar uur tijd. Want hij hoopt dat het museum wint. ,,Ik haal veel klandizie uit museumbezoeker." En bovendien: ,,Het is een mooi museum. Als ze winnen, hebben we als Bosschenaren toch weer iets om trots op te zijn." 

Volledig scherm
Stemlokaal © Stedelijk Museum
Volledig scherm
Stemlokaal in het Stadskantoor © Stedelijk Museum