Volledig scherm
De Parade in Den Bosch.

Maken vrije sluitingstijden in Bossche horeca de nachten veiliger?

Ma 11 jul. Het liep richting sluitingstijd toen 75 tot 100 jongeren zich een week of drie geleden tegen de politie keerden op de Parade.

Door Bart Gotink

‘Als een massief blok stond de groep te springen en te zingen. Ik herkende de melodieën als hooliganliederen’, vertelde de ‘ernstig geschokte’ hoofdagent Richard de Graaf daarover op Facebook. ‘Na meerdere duw- en trekpogingen besloten wij uit pure noodzaak andere middelen in te zetten. Het gebruik van de wapenstok leek mensen nauwelijks iets te doen. Ook de honden leken geen effect te hebben. Sterker nog, een persoon die was gebeten werd met hond en al door zijn vrienden de groep weer ingetrokken.’ Uiteindelijk liep het nog goed af: geen ernstig gewonden, wel acht arrestaties.
Vrije sluitingstijden
Een mooi moment om die andere discussie maar weer eens op te rakelen, moeten ze bij D66 en de VVD gedacht hebben. Die van vrije sluitingstijden in de horeca. Want dat vermindert de overlast, weten de twee partijen zeker. Van heel veel enthousiasme is nog weinig te proeven: de Bossche afdeling van Koninklijke Horeca Nederland heeft zijn standpunt nog niet bepaald, de politie wil geen standpunt innemen. Evaluatie?
In 2012 zijn de regels rond de sluitingstijden in de horeca voor het laatst veranderd. Kort samengevat: na 3 uur niemand meer naar binnen, om 4 uur de kroeg dicht. Toen waren ze bij de VVD - misschien wel de meest hartstochtelijke voorstander van de hele nacht doordrinken - niet echt blij. Of, zoals dat dan heet: ‘een mooi compromis’. De aanleiding voor de twee partijen om nu opnieuw te beginnen over vrije sluitingstijden, is één matpartij op de Parade. Niet bijvoorbeeld een evaluatie van die laatste wijziging in 2012 - voor zover deze er al is. Of eventueel toe- of afgenomen overlast of geweld sindsdien. 1 uur dicht
Het geweld op de Parade leverde op onze site een hoop reacties op. Maar één reactie ging daarbij direct over de sluitingstijden. ‘Alle kroegen om 1 uur ‘s nachts sluiten en streng handhaven. Dat geeft rust thuis en in de stad.’ Voorlopig lijkt voor beide stellingen evenveel bewijs. Hoe denkt u over het loslaten van de sluitingstijden in de horeca? Reageer hieronder of via Facebook.