Volledig scherm
Poëzie-avond in de tuin bij Mieters © Mieters

Mieters is klagende buren beu en stopt met de koffie- en vintagezaak

Vr. 8 jul. Een boete van de gemeente na een poëzieavond is de druppel. Lara Verstappen en Linda Vonken zijn de klagende buren zat en stoppen met Mieters, hun koffie- en vintagezaak, en tevens cultuurpodiumpje aan de Vughterstraat. De twee hebben geen energie meer om te strijden, zo zeggen ze zelf.

Door Bart Gotink

Begin 2014 begon het duo met hun zaak aan de Vughterstraat 84. Het winkelpand werd daarvoor van top tot teen verbouwd, een forse investering. Maar de twee dames hadden dan ook alle vertrouwen in hun combinatie van espressobar, vintagekleding en een ruimte voor kleinschalige cultuur (denk aan poëzieavonden, singer-songwriters en kunstexposities).

Tot 17 uur
Nog voor ze überhaupt open zijn, ontvangen de twee echter al klachten uit de buurt, zo vertelt Linda. "Op Facebook kregen we direct al een melding binnen dat we weg moesten met onze 'discotheek'. Een discotheek? We zijn een dagzaak en sluiten om 17 uur. Eens in de zoveel tijd willen we een avond faciliteren. Dan gaat het bijvoorbeeld om een gedichtenavond. Hoe kan iemand daar last van hebben?"

20 klachten
Toch komen er veel klachten binnen van achterburen. Bij de gemeente gaat het om 20 klachten sinds juli 2015, zo laat een woordvoerder weten. Steeds komen er handhavers om de binnengekomen klachten te controleren, soms tot wel drie keer per dag, aldus Linda. "Ik ken de stadswachten ondertussen wel allemaal bij naam." Een gesprek aangaan met de buren lukt niet, volgens de twee.

Espressobar
En dus ontstaan er discussies met de gemeente over de invulling van het pand, en dan vooral de tuin. Mieters heeft een vergunning voor detailhandel, met daarbij ondersteunende horeca, zoals dat heet. Een in de Vughterstraat geen onbekend fenomeen. Winkeliers mogen 20 procent van het winkeloppervlak gebruiken voor kleinschalige horeca. In dit geval de espressobar.

Stadstuintje
Het stadstuintje achter de zaak valt daaronder, vinden Linda en Lara. En volgens de twee stemt de gemeente daar in eerste instantie mee in. De buren klagen echter veel over het gebruik van de tuin, waar ze ook op neerkijken. En dus komt, volgens Linda en Lara, de gemeente uiteindelijk tot de conclusie dat ze de tuin helemaal niet meer mogen gebruiken. De twee worden gewaarschuwd.

Vrouw met schriftje
Bij een poëzie-avond in de tuin gaat het mis. "Zie voor je: een vrouw met een schriftje, die vier keer tien minuten een gedicht voorleest. Meer niet", aldus Lara. De buren klagen echter opnieuw over geluidsoverlast. De controlerende stadswacht ziet bovendien dat er alcohol geschonken wordt. Iets dat wel ten strengste verboden is. Voor dat laatste krijgt Mieters een voorlopige boete (1360 euro), voor het gebruik van de tuin wordt een handhavingsprocedure gestart.

Weggepest
Maar dat laatste wachten de twee niet meer af. Per 1 augustus sluiten ze de zaak. Door alle aanpassingen die ze aan de zaak moeten doen, raakt hun droomconcept steeds verder uit beeld. Tot die tijd zijn ze enkel nog op zaterdagen en zondag open. Ze hopen iemand te vinden die de boel wil overnemen. Linda: "Weggepest door de buren, zo voelt het wel ja. En je grote broer, de gemeente, die komt je maar niet helpen."