Volledig scherm
Morrisson Döll wist meteen dat hij met zijn metaaldetector in het Bossche Broek mooie spullen zou kunnen vinden. © roy lazet

Munten, vooral heel veel munten in het Bossche Broek

Di 14 nov. De eerste dagen stond hij er nog alleen, maar al snel stond er een mannetje of vijf met de metaaldetector in het Bossche Broek. Bosschenaar Morrisson Döll vond daar al onder meer muntjes uit de Tweede Wereldoorlog, scherven van kogels en medicijnenflesjes.

Door Bart Gotink

Toen Morrisson Döll zag dat er gebaggerd werd in het Bossche Broek, dacht hij direct: daar moet ik naar toe. Want regelmatig bestudeert hij oude landkaarten op internet, om zo te weten te komen waar hij mooie oude spullen kan vinden met zijn metaaldetector.

Volledig scherm
Een muntje, gevonden door Morrisson Döll. © roy lazet

In het Bossche Broek lopen genoeg oude handelsroutes, en bovendien is er gevochten in de Tweede Wereldoorlog, zo weet hij. En dus trok Döll direct met zijn zoekapparaat het natuurgebied in. En inderdaad, Döll was twee minuten bezig of hij vond al de eerste musketkogels. Döll: ,,En dus ben ik in de afgelopen vier weken wel een keer of twaalf naar het Bossche Broek geweest, steeds een paar uur per dag." Daar was hij dus al gauw niet meer de enige.

Wat Döll zoal heeft gevonden? Veel muntjes uit de Tweede Wereldoorlog, oude Nederlandse muntjes en vele andere muntjes. Maar ook een hoop kogelhulzen uit die tijd. Een oude tinnen lepel , een oud medicijnflesje, knopen, een oud koper kammetje en vele oude pijpenkopjes uit de 17de en 18de eeuw.

1000 euro

Alles wat hij vindt, heeft een eigen karakter, zo zegt Döll het zelf. Maar verkopen doet Döll niet. ,,Al krijg ik er 1.000 euro voor. Het is toch iets wat je zelf gevonden hebt en waar je zelf voor hebt gewerkt. Nee, als het echt historische waarde heeft, dan schenk ik het liever aan een museum.

Döll kreeg zijn passie voor geschiedenis - en dan voornamelijk voor de Tweede Wereldoorlog - van zijn vader, die eerder dit jaar overleed. Die bouwde ooit een eigen metaaldetector. Sinds het overlijden van zijn vader heeft hij zelf een nieuwe detector besteld. ,,Zo zet ik toch iets van zijn werk voort."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement