Volledig scherm
Impressie van Upstairs © HilberinkBosch architecten

Nieuw gebouw Paleiskwartier: 'gedraaide' toren markeert einde Bordeslaan

Do 6 apr. Een toren die twaalf meter boven de grond 'hangt' en gedraaid staat op de rest van de bebouwing. Dat is het opvallendste element in een nieuw appartementencomplex Upstairs, dat gaat verrijzen in het Paleiskwartier.

Door Bart Gotink

Direct aan de Paleisbrug en het nog te bouwen hotel moeten de 55 appartementen en de commerciële ruimte komen. 'Een ingewikkeld plot', zoals Geert Bosch van HilberinkBosch Architecten het zelf stelt. Want het is een klein hoekje, waar desondanks in de hoogte gebouwd moet worden. 

Twaalf meter

Upstairs komt aan het einde van de Bordeslaan te staan, waar een duidelijk accent neergezet moest worden, zo was de opdracht. En dus werd een gedraaide toren bedacht, waar elke verdieping trapsgewijs een stuk verder uitsteekt. De toren steekt  op een meter of twaalf hoog zeker tien meter uit boven de stoep. ,,Er hangt wel echt iets in de lucht straks", aldus Bosch. ,,Het wordt een spannend beeld."

Tekst gaat verder onder impressie

Volledig scherm
Impressie van Upstairs © HilberinkBosch architecten

Aan de zijde van de Paleisbrug krijgt het pand de hoogte van de bioscoop, die momenteel aan de andere zijde van de brug wordt gebouwd. Op de hoek komt vervolgens de gedraaide, uitstekende toren. Daarna volgt nog een iets langere zijde aan de Vijverlaan.  Het gebouw krijgt op het hoogste punt elf verdiepingen en wordt 36 meter hoog.

Enkel voorkanten

,,Eigenlijk zijn er alleen maar voorkanten aan het gebouw", zo vertelt de architect. ,,Het is van alle kanten goed te zien. Zelfs van iets hoger af, als je op de Paleisbrug staat." Dat is de reden dat overal voor hetzelfde materiaal is gekozen. Het pand zal vooral uit zachtgele en witte bakstenen worden opgetrokken. Er worden verschillende stenen gebruikt en ook de horizontale betonranden zullen met een ribbelreliëf worden uitgevoerd. Balkons en loggia's zijn vooral op de hoeken en op de langere zijde te vinden.

Tekst gaat verder onder impressie

Volledig scherm
Impressie van Upstairs, gezien vanaf Paleisbrug © HilberinkBosch architecten

Bang voor donkere appartementen onder de toren is Bosch niet. ,,Daar zijn uitgebreide daglichtstudies aan vooraf gegaan. De appartementen onder de toren hebben bovendien allemaal ramen of een balkon aan de lange zijde. Direct onder de toren zullen vooral slaapkamers komen." 

Verkoop in najaar

De appartementen worden tussen de 50 en 130 vierkante meter groot en zullen allen in de vrije verkoop gaan. Als alles volgens plan verloopt, gaan de appartementen komend najaar in de verkoop. Begin volgend jaar moet vervolgens dan de bouw van start gaan. Er wordt nog bekeken of de onderkant van de overhangingen gebruikt kan worden door kunstenaars of designers. ,,We kijken of we daar iets speciaal mee kunnen doen, wat vanaf de straat te zien is."

Er gebeurt momenteel veel in het Paleiskwartier. Aan de Magistratenlaan wordt gebouwd aan kantorencomplex De Office en de bioscoop van Kinepolis. Aan de andere zijde van de Hofvijver worden rondom de zomer 266 appartementen opgeleverd in nieuwbouwproject Het Hof. Rond die tijd moet ook de schop in de grond gaan voor Belvédère langs de Vlijmenseweg. Daarin komen 154 appartementen in ‘drie vingers'.

Nieuwbouwprojecten in het Paleiskwartier.

Volledig scherm
Upstairs, gezien van de bioscoopzijde © HilberinkBosch architecten

Blogs