Volledig scherm
Terrassen in het Paleiskwartier © roy lazet

Nieuwe terrassen in het Paleiskwartier, want de wind giert soms door de straat

Ma 15 mei. De eerste schermen staan al, en er volgen er snel meer. Vrijwel alle terrassen in het Paleiskwartier worden deze maand vernieuwd, deels noodgedwongen, omdat de wind soms over het pleintje giert.

Door Bart Gotink

Zelfs bij mooi weer is het niet altijd vol op het terras bij Doncurado. De oorzaak: de wind. En dus grijpt eigenaar van de Spaanse tapas- en delicatessenzaak daar in. Eind mei worden daar windschotten op het terras gezet, haaks op het water. Er komen dan ook nieuwe stoelen en tafels. ,,Zo willen we hier een mooi en comfortabel plekje aan het water creëren", vertelt Onno Jansen over zijn nieuwe terras. 

Doncurado heeft een terras van 120 vierkante meter, het grootste in het gebied met horeca en de Emté aan de Hofvijver. Maar zijn gasten zijn niet de enige die last hebben van de wind in de smalle strook. ,,Jammer, want door de manier waarop de wind door dat deel van het Paleiskwartier waait wordt de verblijfsduur aanmerkelijk verkort", zo ziet bijvoorbeeld ook Wilco Jansen, woordvoerder van Emté, eigenaar van de brasserie Van Heinde. En dat kost dus omzet.

Valwind

Volledig scherm
Terrassen in het Paleiskwartier © roy lazet

Samen met de Paleiskwartier BV is daarom onderzoek gedaan naar de loop van de wind in het gebied. ,,Het Paleiskwartier is er niet verantwoordelijk voor", benadrukt Roel van Bakel van de Paleiskwartier BV. En wind blijft iets subjectiefs, stelt hij ook. ,,Bij het wandelen kun je meer wind verdragen dan als je bijvoorbeeld zittend op het terrasje een hapje en een drankje doet." Door de valwind van de Jherominustoren hebben ze er bij Doncurado misschien wel het meeste last van. De wind komt verder zo de straat inwaaien vanuit het open gebied van de Gement, waartussen nog niets gebouwd is. Van Bagels & Beans tot Van Heinde werken ze daarom nu aan plannen om de windoverlast terug te dringen. 

Martin Berkelmans van Pollevie geeft aan 'slechts een paar dagen per jaar last te hebben van de wind'.  Maar dat is wel genoeg om ook daar windschermen en grote parasols neer te gaan zetten. ,,We hopen het zo aangenamer te maken. Ons terras zal dit jaar ook wat groter worden, naar veertig tot vijftig zitplaatsen. Uiteindelijk hopen we daarmee net zoveel couverts buiten te kunnen wegzetten als binnen. Het is hier namelijk een hartstikke mooi plekje aan de Hofvijver, en wat rustiger ten opzichte van de drukte in de binnenstad."

Evenwijdig of haaks

Dat is ook de oplossing waar anderen voor kiezen: windschotten. Al loopt de realisatie daarvan niet altijd vlekkeloos. Zo zijn de schotten van Van Heinde in eerste instantie afgewezen door de gemeente, omdat er naast een deel haaks op de gevel ook een stuk schot evenwijdig aan de gevel liep. Tot teleurstelling van Erwin de Wit van brouwerij Jongens van de Wit. ,,Als je de wind echt wilt breken, dan moet je eigenlijk een klein stukje van zo'n scherm evenwijdig aan de gevel zetten. Anders waait de wind gewoon de hoek om." 

Bagels & Beans, Pollevie, Doncurada en Van Heinde krijgen allen iets tegen de wind komende tijd. Jongens van de Wit haakt nog niet aan. De Wit: ,,Momenteel hebben wij nog wat andere prioriteiten. Bij ons is eten bovendien ook iets minder belangrijk. Het is pas vervelend als er zand in je sla waait. Met een jas aan in het zonnetje is het nu gewoon lekker op het terras."

Belvédère

Of het in de toekomst minder gaat waaien - als Belvédère langs de Vlijmenseweg eenmaal gebouwd is - daarvoor lijkt men het niet helemaal eens. Het Paleiskwartier BV denkt van wel, De Wit en Jansen niet. ,,De verwachting is dat het windproblemen zelfs enkel zal toenemen als de bouwplannen gerealiseerd zijn", zo zegt Jansen. ,,En voor Belvédère staat, zijn we trouwens ook weer jaren verder. Het probleem speelt nu. Een oplossing is dus ook nu gewenst.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement