Volledig scherm
© Marc Brink/BD

'Niks meer dan sex met die kale op de playlist' en andere reacties over 'saaie' Bossche horeca

Ma 3 okt. Een bourgondische, elitaire stad met ‘oudjes als doelgroep’. „Heel gezellig voor een borrel, maar echt stappen? Nee, allang niet meer.”

Door Bart Gotink

Het zijn twee reacties op de hier vorige week gestelde vraag ‘Is de Bossche horeca echt zo' saai?’ Van de tientallen reacties vindt niet iedereen de stad saai: zo worden vooral de ontwikkelingen op de Tramkade geprezen. Daarnaast wordt vooral het borrelen, buiten drinken en lekker eten gewaardeerd. Maar bijna iedereen lijkt het ook over één ding eens: vooral in de leeftijd tussen 18 en, zeg, 25 jaar mist er nogal wat.

Een aantal oorzaken en (mogelijke) oplossingen, volgens de reacties.

De prijzen
Den Bosch is duur en dat jaagt jongeren weg, zo stellen velen. Een terrasonderzoek lijkt dit te bevestigen: de rekening lag nergens in Brabant hoger dan in Brabantse hoofdstad. 'In Eindhoven zijn vaak happy hours. En de gewone prijs voor een drankje ligt ook een stuk lager dan in Dan Bosch.' Al wordt ook dat genuanceerd: ‘voor een treinkaartje naar Eindhoven kun je ook drie biertjes pakken’.

De regels
De balans tussen wonen en horeca slaat door naar bewoners, stellen velen. En dus is de gemeente lastig met terrassen, evenementen en live-muziek in de kroeg. 'Ik denk oprecht dat als de gemeente Den Bosch, voor één jaar in 2017, het jaar waar muziek in zit, eens wat losser moet zijn. En dan de horeca z'n gang moet laten gaan. Kijk naar bijvoorbeeld Tilburg, daar is altijd iets te doen. Het levenslied is daar top. En in Den Bosch? Een ramp, je kunt de muziek niet eens horen!'

Variatie
‘Verder dan ‘ik wil seks met die kale’ reikt de playlist niet’. Feestcafe’s zijn er zat, maar ‘in Den Bosch heb je geen hippe danstenten’. En als er dan eens een een dancefestival wordt georganiseerd ‘is die binnen vijf minuten uitverkocht (zie Losjes)’. Kijk ook eens naar de kleine dingen, zegt een ander. ‘Elk terras ziet er hetzelfde uit. Maak eens iets anders, loungebanken of palmbomen ofzo’.

Maar maakt het uit?
Ook dat mag je je afvragen. 'De Bossche horeca is zeker niet saai! Er zjin onwijs veel leuke kroegen en dit maakt Den Bosch een unieke en gezellige uitgaansstad. Daar moet wel bij gezegd worden dat de gemiddelde leeftijd zeker niet hetzelfde is als die in Tilburg of Eindhoven (maar dat scheelt ook weer veel gezeik, ruzie's, kotsende, hangende jeugd etc etc).' Of anders geformuleerd: ‘Laat jongeren fijn in andere steden hun ding zoeken. Wat je ervoor terugkrijgt is beheersbaarheid. En behoud van identiteit. Als die jongeren oud worden, weten ze het te waarderen dat Den Bosch bleef wie hij was.'

Reageren:
Met een horeca-ondernemer en een festivalorganisator praat ik dinsdag begin van de middag in de Keulse Kar over de ‘saaie’ horeca. Aanschuiven kan nog. Stuur even een mail naar ba.gotink@bd.nl.