Volledig scherm
Kerstwensen in de grote kerstboom op de Markt van Den Bosch © Sandra Peerenboom

Ook de kerstboom op de Markt bungelt

Ma 13 nov. Na de val van het Bosch Winter Paradice bungelt nu ook de boom op de Markt. Want wie betaalt het neerzetten van de kerstboom?

Door Bart Gotink

Dat er geen geld zou zijn voor het neerzetten van een kerstboom op de Markt, blijkt uit vragen van de Bossche Volkspartij. Voorman Nol Roos klom direct in de pen. Voor hem is het toch 'ondenkbaar' dat 'de gezelligheid en het licht in de donkere dagen zal ontbreken'. ,,Het marktplein zonder kerstboom is als de Dieze zonder water!" 

Joris' Kerstboom

Overdreven? Het zal er vast ook mee te maken hebben dat Roos jaarlijks ook een lichtjesprocessie organiseert, een tocht door de stad om vlak voor kerst overledenen te herdenken. Tijdens de tocht worden in de boom op de Markt boodschappen en herinneringen opgehangen aan de overledene. Dat kan niet in de boom op de Parade: die is voor Joris' Kerstboom bedoeld.

Vijfduizend euro kost het neerzetten van de kerstboom, zo schat Peter Claessen van ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch in. Alleen voor het neerzetten hoeft betaald te worden, de rest regelt Hartje. Afgelopen jaren vroeg hij daarvoor een bijdrage aan de Stichting Ondernemersfonds 's-Hertogenbosch. En dit jaar dus ook. Claessen: ,,Aan ons lig het niet."

Winter Paradice

,,Op het moment dat er een principe-aanvraag werd gedaan, hadden wij echter geen geld",  aldus Bernard Keunen van het Ondernemersfonds. Want het ondernemersfonds had juist 30.000 euro beloofd om de eerste editie van het nieuwe Winter Paradice op gang te helpen. Dat initiatief sneuvelde, maar de gemeente praat nog met een andere partij. Het Winter Paradice ging niet door omdat de gemeente wil dat dit soort evenementen op eigen benen staan. 

En daarom vraag Roos nu dus of de gemeente de boom op de Markt wil betalen. Het antwoord laat zich raden. Maar er is nog een uitweg: als het nieuwe Winterparadijs sneuvelt, is er weer geld voor de boom.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement