Volledig scherm
Kastanjebomen langs de Van der Weeghensingel © Google Maps

Ook Stichting Boom en Bosch woedend over geplande snoei kastanjes

Di 22 aug. Ook de Stichting Boom en Bosch reageert woedend op de voorgenomen bomensnoei langs de Van der Weeghensingel. ,,Onbegrijpelijk dat de gemeente dit zover heeft laten komen."

Door Bart Gotink

De stichting heeft een woedende brief gestuurd aan het college van B en W om de snoei van tien bomen aan de singel te voorkomen. ,,Waarom zijn wij hier niet in gekend", zo vraagt voorzitter Helmus Boons zich onder meer af. ,,Snoeien aan monumentale bomen is volstrekt uit den boze. Op het moment dat de gemeente de drammende burger gaat bedienen kunnen we het bomenbeleid in onze gemeente net zo goed afschaffen."

Blijvende schade

De gemeente Den Bosch heeft het voornemen om volgende week te gaan snoeien in de bomenrij, na klachten van een bewoner in een flat op de hoek met de Jan de la Barlaan. Hij zou te weinig lichtinval hebben. De snoei komt er nu tot verontwaardiging van een deel van de bewoners, die zelfs met een kort geding dreigen. Volgens deze bewoners was allang afgesproken van de bomen af te blijven.

Volledig scherm
© Olaf Smit

Zij krijgen bijval van de bomenclub, die ook  schrijft niet gekend te zijn. ,,Ik heb eerder advies gegeven over deze bomen en wat ons betreft was daarmee de kous af. En nu dit. Volledig buiten onze stichting om." Boons vreest voor blijvende schade. ,,Het betreft hier geen onderhoudssnoei, maar verminking van de kronen. Snoeiwonden groeien bij deze oude bomen niet meer dicht. Wonden gaan inrotten en schimmels krijgen vrij spel. De bloedingsziekte doet de rest. En deze bomen zijn onvervangbaar. De reproductietijd van bomen is lang."

,,De klager staat hier centraal en niet de beschermde status van de bomen",  zo schrijft Boons verder. ,,Tweederde van de bewoners aan de Van der Weeghensingel wil dat de bomen met rust worden gelaten en dreigen nu met een kort geding. Onbegrijpelijk dat de gemeente dit zover heeft laten komen."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement