Volledig scherm
Kingsland bij de Brabanthallen © Kingsland

Optredens, draaimolen, rommelmarkt, en biergarten: Koningsdag in Den Bosch moet 'totaalfeest' zijn

Een 'totaalfeest' voor jong en oud. Daar mikt stichting Koningsdag 's-Hertogenbosch op met de komende Koningsdag in het centrum.

Door Marc Brink en Bart Gotink

Tijdens Koningsdag lokken evenementen in Eindhoven en Breda steevast veel belangstelling ook vanuit Den Bosch. Vanwege het koninklijke bezoek kan ook Tilburg dit jaar extra verleidelijk zijn. ,,Maar ik adviseer om goed na te denken over Den Bosch. Wij bieden een echt totaalfeest zonder de voor de hand liggende artiesten.'' Dat zegt Roy de Wit die met negen andere vrijwilligers het bestuur vormt van de stichting Koningsdag 's-Hertogenbosch.

Ernst Bobbie en de rest

Met 'totaalfeest' doelt De Wit onder meer op optredens tijdens Koningsdag op de Parade van The Voice of Holland-winnares Maan (vanaf 13.15 tot 13.45 uur), Liptease (vanaf 15.30 tot 16.45 uur) en Danny Vera (vanaf 19.15 tot 20.30 uur). De afgelopen jaren was het Parade-podium gereserveerd voor de Efteling-voorstelling de Sprookjesboom. ,,We werkten heel goed samen met de Efteling. Maar die voorstelling gaat nu naar Tilburg. Daarom hebben we een alternatief om kinderen te vermaken." De keuze is gevallen op de Hagenaren Erik van Trommel en Gert-Jan van den Ende die 11.30 tot 12.15 uur optreden met hun show Ernst, Bobbie en de rest.

De Wit is blij dat op de Markt meer te beleven valt dan tijdens de afgelopen Koningsdagen. ,,We vonden dat het tijd werd voor meer levendigheid. De mogelijkheden zijn beperkt omdat je rekening moet houden met horeca, middenstanders en de marktkooplieden. De warenmarkt valt nu wat kleiner uit dan de afgelopen jaren. De draaimolen keert terug. Maar er is meer ruimte voor de rommelmarkt en verder komen er een stuk of zes foodtrucks te staan. Ook nieuw is een Biergarten op de Pensmarkt. Bovendien zorgen de ondernemers van café De Druif en de Paternoster voor een muziekprogramma.''

Quote

We vonden dat het tijd werd voor meer levendigheid.

Roy de Wit

Voor het eerst is plein van het Noordbrabants Museum betrokken bij de activiteiten. ,,Een aantal kunstenaars exposeerde vorig jaar op een nogal achteraf gelegen deel van de Parade. We zijn blij dat we nu in samenwerking met het museum gebruik mogen maken van hun terrein'', aldus De Wit.

Traditiegetrouw staat een podium op het Kerkplein waar vanaf 11.30 tot 22.00 uur optredens zijn van onder anderen Dansplaats Engelen en Salsipuedes. In de Uilenburg zijn vanaf 13.30 tot 21.00 uur optredens van onder meer Ten 11 en Say Keys. Het podium op de Markt is vanaf 12.30 tot 18.30 uur gereserveerd voor onder andere de coverbands Non Blonde Bowie en Toe Maar.

Kingsland en Oranjekade

Ook ver buiten het centrum zijn er activiteiten tijdens Koningsdag. Een inmiddels vaste waarde is Kingsland op het parkeerterrein bij de Brabanthallen waar jaarlijks ruim 15.000 jongeren op af komen. Dit jaar kunnen zij zich daar vergapen aan onder anderen de DJ Tiësto en Fedde le Grand. Het festival beleeft haar vijfde editie. De eerste jaren was dat op de Pettelaarse Schans, maar sinds twee jaar zijn de danceklanken op het parkeerterrein te vinden. Daar was namelijk voldoende ruimte voor een tweede podium. Kingsland heeft een landelijke organisatie achter zich, met festivals in vijf plaatsen. De bekende artiesten reizen op Koningsdag tussen deze verschillende podia in onder meer Amsterdam, Maastricht en Groningen. Dit jaar hoopt de organisatie met de vijf locaties en een live-verbinding weer een recordpoging te doen. Toegang: 35 euro.

Ook de Tramkade hoopt dit jaar op Koningsdag een goed feest neer te zetten, zij het ietwat kleinschaliger en goedkoper. Met het festival Oranjekade wordt gerekend op 1500 bezoekers, verspreid over de drie podia van het fabrieksterrein. Hip-hop in de Kaaihallen, zomerse house op een podium aan het water en Rock 'n Roll en Classic Rock in Van Aken. Toegang is vijf euro.

Koningsnacht

Voor wie niet kan wachten op Koningsdag is er op Koningsnacht een gratis programma op de Parade (met onder andere de Band Zonder Banaan) en de Uilenburg (Blast). Diskjockeys draaien op podiums op het Kerkplein en in Karrenstraat.