Volledig scherm
Muis © Wikipedia

Overal muizenkeutels in twee Bossche restaurants: in de keuken, op de werkbank en zelfs in de schone soepkommen

Ma 3 jul. Terwijl de dönerspies al hangt en de friet al in de voorraadbak ligt, liggen er nog overal muizenkeutels in de keuken, waaronder in de pizzadeegkneder en op het dienblad waar de elektrische shoarmasnijder op ligt. En dat nog geen half jaar nadat er ook al een dode muis werd gevonden in dezelfde keuken.

Door Bart Gotink

Welkom bij Shoarma Deluxe (een contradictio in terminis, zo blijkt)  in de Hinthamerstraat. Deze shoarmazaak deelt samen met eetcafé Het Groote Genoegen (Achter het Stadhuis) de twijfelachtige eer op de lijst van restaurants te staan die onder toezicht stonden van het de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. RTL Nieuws zette de rapporten online van de inspecties uit 2016. Dat levert geen smakelijk beeld op, al zijn deze rapporten dus wel al een jaar oud. 

Volledig scherm
Het Groote Genoegen, maandagmiddag © Bart Gotink/BD

'Overal lagen muizenkeutels in de keuken. Op de werkbank, op de snijmachine, op de schappen en zelfs in de schone soepkommen. De vloer was bezaaid met keutels', zo constateert een inspecteur (.pdf) bijvoorbeeld bij Vlaamsch Eetcafé Het Groote Genoegen op 5 april 2016. Een spoedsluiting is het gevolg. Pas als op 7 april blijkt dat er met 'ongeveer 15 man tot 's avonds laat is schoongemaakt', mag de zaak weer open. Een ongediertebestrijder gaat aan de slag met het dichten van kieren en gaten, zodat de muizen minder snel naar binnen kunnen. Hoe de situatie vandaag de dag is? Vast staat wel dat op 15 juni 2016 nog een inspectie is geweest, waaruit blijkt dat 'op een enkele keutel na' de zaak weer op orde is.

Hardleerser zijn ze bij Shoarma Deluxe. Deze zaak staat al sinds 2015 te boek als 'notoire overtreder', en daarmee dus onder verscherpt toezicht van de warenautoriteit (.pdf). In september van dat jaar is de inspectie het zat. Er wordt in die maand onder meer een dode muis gevonden achter een bakwand. Muizenuitwerpselen liggen in de bak met ijsbergsla. De eigenaar krijgt een voornemen tot sluiting en klaagt over de hoogte van de boetes. Maar uiteindelijk, eind september, gaat de hygiëne dan toch 'aanzienlijk' vooruit. 

Volledig scherm
Shoarma Deluxe in de Hinthamerstraat © Bart Gotink/BD

Half juni 2016 is het echter weer raak. De keutels liggen bij het elektrische mes, terwijl de dönerspies al hangt. Zelfs in het looppad liggen de keutels. De eigenaar wordt daarop maar verteld dat hij voortaan 'eerst moet schoonmaken' voordat hij aan zijn werk begint. Een derde ongediertebestrijder wordt ingehuurd. Op 14 juli wordt het bedrijf dan toch weer 'in orde verklaard'. 

Een stuk kipshoarma gaat naar het lab. Vier dagen later wordt blijkt dat deze wel 'voldoet aan de wettelijk eisen'. 

Eet smakelijk. 

Zowel bij Het Groote Genoegen als bij Shoarma Deluxe reageerde maandag niemand op mailverzoeken of telefoons. Beide bedrijven zijn op maandag ook altijd gesloten. Eerder gaven ze tegenover RTL Nieuws ook geen reactie. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement