Volledig scherm
De app NoFoodWasted © NoFoodWasted

Overgebleven eten goedkoop afhalen in restaurant: app wil voedselverspilling in Den Bosch tegengaan

Wo 11 jul. Een maaltijd met de overgebleven producten van een restaurant is nu voor een prikkie af te halen in Den Bosch. Dat is althans het idee achter de app NoFoodWasted.

Door Bart Gotink

Hoe het werkt? ,,Stel, een restaurant heeft teveel biefstukken ingekocht of uit de vriezer gehaald", legt eigenaar August de Vocht uit. ,,Dan kan hij daarvan een menu maken in de app zetten. Daar mag de restauranthouder dan 3, 5 of maximaal 10 euro voor vragen. Die maaltijd kan worden afgerekend in de app en worden opgehaald in het restaurant." En zo moet het mes aan twee kanten snijden: het restaurant hoeft minder weg te gooien, de consument krijgt een goedkope maaltijd. Overigens kan het restaurant ook losse producten aanbieden, in plaats van complete maaltijden.

Enkel afhalen

Volledig scherm
August de Vocht © NoFoodWasted

In Den Bosch doen nu elf restaurants mee, waaronder Yalla Yalla, broodjeszaak Bufkes en Sushirestaurant Soho, zo vertelt Oisterwijker De Vocht. In eerste instantie kan er alleen nog afgehaald worden, zo vertelt hij ook. ,,Al verbieden wij het uiteraard niet als een restaurant toestaat dat iemand binnen gaat zitten." Later hoopt De Vocht dat ook bezorging tot de mogelijkheden gaat behoren.

Doordat de app afhankelijk is van wat restaurants overhebben, wisselt het aanbod en tijdstip waarop de menu's worden aangeboden. ,,Maar de bedoeling is wel dat er uiteindelijk altijd iets aangeboden wordt. Als voldoende restaurants in de stad meedoen, moet er altijd wel iets te halen zijn." De Vocht werkt daarom aan de deelname van meer restaurants. Dat doet hij ook in de hoop dat er niet enkel laat op de avond een aanbod is van maaltijden.

Per stad

Het initiatief tegen voedselverspilling richtte zich eerder nog op supermarkten. De medewerkers van een deelnemende lokale supermarkt scant dan dagelijks de producten in, waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is bereikt. Met de app konden mensen zien welke producten er in die supermarkt tegen die datum aanzitten, en daarmee met korting worden aangeboden (veelal 35 procent). Ook dat moet voedselverspilling voorkomen: de consument kan thuis zijn boodschappenbriefje al afstemmen met de kortingen in de app.

Afhankelijk van het succes wordt gekeken naar uitbreiding, zo vertelt De Vocht. ,,Maar dat zal stad voor stad gaan. Nu eerst Den Bosch."

Opvallend, veelbesproken of grappig nieuws van het Brabants Dagblad ontvangen via WhatsApp? Dat kan: stuur BD AAN naar 06-82658689. Je ontvangt geen bevestiging, maar bent dan wel aangemeld voor onze WhatsApp-service en je zult meerdere keren per dag een berichtje van ons ontvangen.